Erişilebilirlik

İsveç Parlamentosu 'Soykırım' Dedi, Erdoğan Ziyaretini İptal Etti


İsveç Parlamentosu 'Soykırım' Dedi, Erdoğan Ziyaretini İptal Etti
İsveç Parlamentosu 'Soykırım' Dedi, Erdoğan Ziyaretini İptal Etti

Ermeni soykırımı iddialarının tanınmasını öngören karar tasarısı, İsveç Parlamentosu’nda bir oy farkla kabul edildi. Türkiye, oylamanın ardından Stockholm Büyükelçisi Zergün Korutürk'ü istişareler için Ankara’ya geri çağırdı. Başbakan Erdoğan’ın da 17 Mart’ta İsveç’e yapacağı ziyaretin iptal edildiği açıklandı.

Başbakanlık’tan yapılan yazılı açıklamada, soykırım tasarısının İsveç’te Eylül ayında düzenlenecek seçimlere yönelik bazı siyasi çıkar hesapları yapılarak alındığı ifade edildi. Açıklamada, "Yerel siyasi amaçlarla kabul edilen bu önerge, Türkiye-İsveç ilişkilerine ve halklarımız arasındaki yakın işbirliğine ve dostluğa yakışmamıştır" denildi.

Farklı partilerin milletvekillerinin ortaklaşa hazırladığı karar tasarısına 130 milletvekili aleyhte, 131 milletvekili ise lehte oy kullandı. 88 milletvekili ise oylamaya katılmadı.

Tasarı, Parlamento’nun Dışilişkiler Komisyonu’nda 2 Mart’ta görüşülmüş ve reddedilmişti. Buna rağmen tasarıyı hazırlayan üyeler, metni Parlamento Genel Kurulu'na götürdü. İsveçli milletvekilleri oylama öncesi 6 saat süreyle tasarıyı tartıştı.

Lehte oy kullanan Sosyal Demokrat Parti, Sol Parti ve Çevre Partisi’nden milletvekilleri 1915 olaylarının soykırım olduğunu ve Türkiye’nin bununla yüzleşmesi gerektiğini savundu. Karar aynı zamanda Süryani ve Pontus Rumlarına da soykırım işlendiğini iddia ediyor.

İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt, karara destek vermediğini ve parlamentodan geçmesini üzüntüyle karşıladığını açıkladı.

İsveç Parlamentosu ermeni soykırımı iddialarıyla ilgili tasarısını onayladı. Türk kökenli milletvekili Mehmet Kaplan, Türkiye lehinde bir konuşma yaparak tasarının onaylanmasını engellemeye çalıştı. Ancak muhalefet partilerince alınan grup kararı uyarınca birçok milletvekili yasaya “evet” oyu verirken, aralarında Kaplan’ın da bulunduğu 88 milletvekili oylamaya katılmayarak tasarıyı protesto etti.

İsveç Yeşiller Partisi’nden Mehmet Kaplan, Yıldız Yazıcıoğlu’nun sorularını yanıtladı.



XS
SM
MD
LG