Erişilebilirlik

Teröristlere Mali Baskı


Teröristlere Mali Baskı
Teröristlere Mali Baskı

El Kaide ve diğer radikal gruplara karşı savaş devam ederken mali denetçiler bu örgütlerin maddi destek kaynaklarını engellemeye ve uluslararası mali sistemi kullanmalarını önlemeye çalışıyor.

11 Eylül Komisyonu’nun raporuna göre Usame bin Ladin el Kaide’yi bağış toplayarak güçlendiriyor. Bin Ladin’in maddi destek aldığı şebeke 1980’li yıllarda Afganistan savaşı devam ederken zengin kişiler tarafından kurulmuş. Rapor zaman içinde el Kaide’nin İslam dininde sevap sayılan zekat kavramından da yararlanmaya başladığını belirtiyor. Bazı imamlar da vaazlarında el Kaide için bağış topluyor. Nakit yapılan bağışlar yasal derneklerden geliyor.

Dış İlişkiler Konseyi’nde konuşan Maliye Bakan Yardımcısı David Cohen “ Radikal gruplara para yardımında bulunan kişileri caydırabilir, parayı örgütlere transfer etme sistemlerini ve mali destek ağlarını bozabilirsek ulusal güvenliğimize büyük yardımda bulunmuş oluruz” dedi.

Amerika’nın teröristlerin mali şebekelerini bozmada kullanabileceği bir çok yöntem var. Bu yöntemlerden bazıları teröristlerle destekçilerinin mali varlıklarını dondurmak ve Amerikan vatandaşlarını ve mali kurumlarını yasaklı kişilerle mali iletişim kurmaktan men etmek. Uluslararası boyuttaysa Amerika dost ülkelerle bilgi ve istihbarat alışverişinde bulunuyor.

Cohen’e göre mobil bankacılığı ve banka kartı hizmetlerini Afgan halkına götürebilmek mikro finans kredilerinin Afgan tarım sektörüne dağıtılmasına yardımcı olabilir. Amerika Afganistan’da tarım sektörünün geliştirilmesine büyük önem veriyor. Bu sayede kötüye kullanılan nakit para transferlerinin önüne geçilebilir.

Amerika’nın bu çabalarının işe yaradığı belirtiliyor. Bazı el Kaide üyeleri eğitimlerini kendileri karşılamak zorunda bırakılıyor. El Kaide’ye ait terör hücreleri bağışların artmasını istiyor çünkü el Kaide yetkilileri bağışların düşmesiyle yiyecek, silah ve malzeme eksikliğinden şikayet ediyor.

Cohen“ Terör örgütlerine para akışını toptan durduramayız ancak mali şebekelerin işleyişini engelleyerek teröristlerin mali faaliyetlerini sekteye uğratabiliriz ” diye konuştu.

XS
SM
MD
LG