Erişilebilirlik

10 Mart Amerikan Basınından Özetler


<!-- IMAGE -->

Washington Post Kongre’nin zarardaki Posta İdaresi’ni kurtaracak adımları atmakta geciktiğini yazıyor. Gazete, Posta İdaresi’nin yaşayabilmesi için kapsamlı bir reformun şart olduğunu vurguluyor.

"Teknolojideki gelişmeler göz önüne alındığında, belki de uzun vadeli tek çözüm özelleştirmedir. Ancak Posta İdaresi’nin maliyetlerinin yüksekliği nedeniyle muhtemelen hiçbir yatırımcı böyle bir işe girişmeyecektir. Eğer Kongre, Posta İdaresi yönetimine krizle başa çıkması için gerekli imkanları sağlarsa ve yönetim bu imkanları doğru kullanırsa Posta İdaresi’nin kendisine çekidüzen vermesi ve tıpkı Avrupa’daki benzerleri gibi bir gün özel sermayenin dikkatini çekmesi söz konusu olabilir. Aksi takdirde, Posta İdaresi de tıpkı General Motors gibi, vergi mükelleflerinin taşımak zorunda olduğu bir yük haline gelecektir."

New York Times kürtaj karşıtlarının son dönemde faaliyetlerini giderek artırdığına dikkat çekiyor. Gazete, kürtaj hakkını sulandırmak isteyen grupların komplo teorilerine sarıldığını da belirtiyor.

<!-- IMAGE -->

"Kürtaj karşıtları, kürtaj yapan Afrika kökenli Amerikalı kadınların sayısının fazla olmasından hareketle, haksız bir soykırım ve ırk ayrımcılığı suçlamasını gündeme getiriyorlar. Georgia Yaşam Hakkı adlı örgütün bir çalışanı, siyahların kiliselerini ve okullarını gezerek, kürtajın siyahları öldürmeyi amaçlayan bir komplo olduğu yalanını yayıyor. Tabii ki ortada bir komplo falan yok. Siyah kadınların daha çok kürtaj yapmaları daha fazla istenmeyen gebelik yaşamalarından kaynaklanıyor. Kürtaj tartışmasında soykırım gibi gerçeklikten uzak bir iddianın gündeme bile gelmemesi gerekir. Ancak kürtaja karşı çıkan siyasi güçler, başarılı bir kampanya yürütüyorlar. Kadınların üreme konusunda karar verme hakkını savunanlar da seslerini yükseltmelidir."

Christian Science Monitor kapsamlı bir göçmenlik reformundan önce mevcut yasaların katı bir biçimde uygulanması gerektiğini savunuyor. Gazete, kaçak göçmenlere iş verilmesini önleyecek yeni kimlik kartı önerisini de destekliyor.

"İşverenlerin kaçak işçi çalıştırmalarını önlemeyi amaçlayan bu öneri, yasal olarak çalışan bütün işçilerin biyometrik verilerini içeren bir kimlik kartı taşımalarını öngörüyor. Eğer Obama bu öneriyi kabul ederse, Amerika’daki işsizlik oranını da hızla düşürebilir. Böylece yasa dışı biçimde çalışan göçmenler ya yasalara uygun biçimde çalışmak, ya ülkeyi terk etmek ya da vize başvurusunda bulunmak zorunda kalacak. Obama’nın tam istihdam hedefine varması için sekiz milyon kişiye iş olanağı yaratması gerekiyor. Bu da, yaklaşık olarak Amerika’da kaçak yaşayan insanların sayısıyla aynı…"

USA Today Kongre Etik Komisyonu'nu görevini tam olarak yapmamakla suçluyor. Gazete, yeni kurulan Kongre Etik Bürosu’nun da gereken yetkilerle donatılmamasını eleştiriyor.

"Ne yazık ki, etik sorunlar yaşayan Kongre üyeleriyle ilgili yeni bir gelişmeden bahsetmek mümkün değil. Aynı şekilde, etik komitelerinin de polislik görevini yerine getirdiği söylenemez. Aslında bu sorunun çözümü uzun bir süredir herkes tarafından çok iyi biliniyor. Temsilciler Meclisi’nin gerçek yetkilerle donatılmış bir Etik Bürosu’na, etik sorunları gerçekten önemseyen bir Etik Komisyonu’na ve etkili Kongre üyelerine karşı da etik kuralları savunabilecek bir başkana ihtiyacı var. Dürüst ve etik Kongre üyeleri bu konuda bir tavır almadıkça, alışılagelmiş etik dışı davranışlar bütün Kongre’ye leke sürmeye devam edecektir."

XS
SM
MD
LG