Erişilebilirlik

Gelişmekte Olan Ülkelerde Meme Kanseri Artıyor


Gelişmekte Olan Ülkelerde Meme Kanseri Artıyor
Gelişmekte Olan Ülkelerde Meme Kanseri Artıyor
<!-- IMAGE -->

Harvard Üniversitesi’nden araştırmacılar, gelişmekte olan ülkelerde meme kanserine yakalanan kadın sayısında olağandışı bir artış kaydedildiğini bildirdi. Uzmanlar, sorunu çözmek için uluslararası çapta araştırma başlattı.

Amerikalılar meme kanseri araştırmalarına para toplamak için yarışlara katılıyor, ünlüler kampanyalar düzenliyor. Kadınlar, meme kanseri hakkında konuşmaktan korkmuyor. Eski First Lady’lerden Betty Ford 1972’de Nancy Reagan ise Ford’dan 10 yıl sonra kansere yakalandıklarını açıklayanlardan.

Harvard Üniversitesi’ndeki meme kanseri programını yürüten Dr. Felicia Knaul, “Çok kısa süreye kadar meme kanserinin zengin ülkelerde yaşayan zengin kadınların hastalığı olduğuna inanıyorduk,” diyor. Harvard Üniversitesi’ndeki programın amacı, gelişmekte olan ülkelerde kanser hastalarına bakım sağlamak. Harvard’ın araştırmasına göre geçen yıl meme kanserinden ölen 450 bin kadının yarısı, gelişmekte olan ülkelerde yaşıyordu. Dr. Knaul, “Gelişmekte olan bir ülkede meme kanserine yakalanan bir kadının ölme olasılığı, gelişmiş bir ülkede aynı hastalığa yakalanan bir kadından çok daha yüksek,” diye konuşuyor.

Washington Hastanesi’nden Doktor Elmer Huerta, çok sayıda Latin kökenli hastaya bakıyor. Uzman sorunun meme kanserinin doğasından kaynaklandığı görüşünde. Huerta, “Meme kanseri sessizce ilerler. Yayılırken acı vermez,”diyor. Doktor Huerta, Latin kökenlilerin mamogram cihazına erişiminin kısıtlı, halkın da meme kanseri hakkında bilinçsiz olduğunu söylüyor. Dr. Huerta’ya göre kanserin sessizce ilerlediği ve erken teşhis ve tanı yöntemlerine erişim olmadığı durumlarda kadınlar memelerinde bir kilte olduğunu fark ettiklerinde tümör yayılmış, metastaz yapmış, çok geç kalınmış oluyor.

Doktor Shawna Willey, bunun Nijerya için de geçerli olduğunu söylüyor. Yoksulluk Nijerya’da en büyük engel. Halk çok yoksul. Ve sadece nakit para geçerli. Willey, “Hizmet alır almaz ödemeyi yapmak zorundasınız. Biyopsi yaptırmak isteseniz hastaneye nakit parayla gitmeniz gerekiyor. Aynı durum, mamogram çektirmek için de geçerli,”diye konuşuyor.

Dr. Knaul ise yerel sağlık çalışanlarını eğiterek maliyeti düşürmek istiyor. Uzman, “İyi bir meme muayenesi için onkolog gerekmiyor. Doğru eğitimi almış bir sağlık görevlisi yeterli. Bu eğitimi almak da o kadar zor değil,”diyor.

Tedavinin önündeki engeller ülkeden ülkeye değişiyor. Bazı ülkelerde meme kanseri, utanç verici olarak görülüyor ve doktorlar, bu hastalığa yakalananları bilgilendirmiyor. Harvard Üniversitesi, meme kanseri hakkında birçok ülkede yetkili ve sağlık uzmanıyla işbirliği yapıyor. Amaç, tedavinin önündeki engelleri kaldırıp kadınların taramadan geçirilmesi ve hastalığa erken teşhis konabilmesi.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG