Erişilebilirlik

Irak'ta Seçim


Irak'ta Seçim
Irak'ta Seçim

Katılma oranı bir seçimin başarısında önemli bir ölçüdür. Saygın ve etkili olabilmek için her hükümet halkının büyük çoğunluğunun desteğine muhtaçtır. 7 Mart’ta şiddet yanlısı isyancıların seçmenleri yıldırma ve korkutma yoluyla sandıklardan uzaklaştırmak için harcadığı toplu çabaya rağmen Irak Seçim Kurulu, kayıtlı seçmenlerin yüzde 62’sinin oylarını kullandığını açıkladı.

Irak’ta siyasi sahne çokyönlü; seçmenin ilgisini çekmeye çalışan laik ve dinci partileri ve çeşitli büyüklükte koalisyonlar ateşli bir rekabet içinde. Temsilciler Meclisinin 325 sandalyesi için Iraklı seçmenler, 306 siyasi oluşuma mensup birkaç bin aday arasından seçim yaptı.

Başkan Barack Obama, Irak halkını seçimi başarıyla gerçekleştirdikleri için kutlarken yaptığı açıklamada” Bu herbakımdan Irak tarihinde bir dönüm noktası oldu. Güçlü bir katılma oranı gösteren milyonlarca Iraklı, oy hakkını çoşku ve iyimserlikle kullandı. Bugünkü seçim Irak’ın geleceğinin Irak halkına ait olduğunu gösterdi”dedi.

Obama” Ancak bugünkü oyun bir başlangıç olduğunu, uzun bir seçim ve anayasal sürecin sonu olmadığını biliyoruz. Bir parlamentonun kurulması, liderleri seçilmesi ve yeni bir hükümet oluşturulması gerek. Tüm bu önemli atılması zaman alacak; haftalar değil aylar sürecek. Bu süreçte Amerika belirli adayları ya da koalisyonları desteklemeyecek. Irak halkının kendi liderlerini seçme hakkını destekliyoruz” şeklinde konuştu.

Başkan Obama” Yeni Irak hükümeti ülkelerini geleceği konusunda önemli kararlarla karşıkarşıya olacak. Ama bugünkü seçim, Irak halkının görüşayrılıklarının tartışma ve tüm Iraklılara güvenlik ve refah getirecek siyasi süreç yoluyla çözülmesine karar verdi.

Obama” Amerikan halkı adına Irak halkını bu tarihi seçim boyunca gösterdikleri cesaret nedeniyle kutluyorum. Bugün, sadece yıkmayı amaçlayan kişilerin şiddet eylemleri karşısında Irak halkı ülkelerini inşa çalışmalarında ileri bir adım attı. Amerika, bu savaşı sorumlu biçimde bitirirken Iraklılara bu çabalarında yardımcı olmaya ve ülkelerinin geleceğini kurma görevini üstlenirken destek olmaya devam edecektir.” dedi.

XS
SM
MD
LG