Erişilebilirlik

Biden İsrail'deki Temaslarını Sürdürüyor


Biden İsrail'deki Temaslarını Sürdürüyor
Biden İsrail'deki Temaslarını Sürdürüyor
<!-- IMAGE -->

Amerika Başkan Yardımcısı Joe Biden, İsrail ile Filistin’in dolaylı barış görüşmelerine başlama kararının bir barış görüşmeleri açısından bir fırsat olduğunu söyledi.

Biden, Kudüs’te İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres’le bir araya geldi. Biden, Obama Yönetimi’nin bir yıl önce göreve başlamasından bu yana İsrail ve Batı Şeria’yı ziyaret eden en üst düzey Amerikalı yetkili oldu.

Biden’ın bugünkü programında İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ve yarın da Ramallah’ta Filistin lideri Mahmud Abbas’la yapacağı görüşmeler var.

İsrail ve Filistin, görüşmelere verilen 14 aylık aradan sonra dolaylı barış görüşmelerine başlama kararı aldı. Görüşmeler için kesin bir tarih verilmiyor.

Obama yönetiminin İsrail’i ziyaret eden en üst düzeyde yetkilisi olan Joe Biden, görüşmelerin yeniden başlamasını barış için gerçek bir fırsat olarak tanımladı.

Biden, Başbakan Benyamin Netanyahu ile görüşmesinden sonra yaptığı açıklamada, Amerika’nın arabulucuğuyla yürütülecek görüşmelerin, İsrail ile Filistinliler arasında yılların oluşturduğu güvensizliği azaltacak bir araç olacağını belirtti.

Biden, hedefin nihai statü sorunlarının çözülmesi ve Filistinlilerle İsrail’in barış ve güvenlik içinde yanyana yaşayacakları iki devletli çözüme ulaşmak olduğunu söyledi. Amerika Başkan Yardımcısı tarihi barışın, iki tarafın tarihi açıdan bazı cesur adımlar atmalarını gerektirdiğini de vurguladı.

İsrail’in Biden’in ziyaretinde öncelik verdiği konu, İran’ın nükleer programını sınırlama çabalarına Amerika’nın verdiği desteğin güçlenerek devam etmesini sağlamak.

Başbakan Netanyahu, Amerika’nın İran’ın bir gün İsrail’e karşı kullanabileceği nükleer silahlar geliştirmesini önleme çabalarını övdü.

Netanyahu, Başkan Obama ve Amerikan hükümetinin İran’a karşı sert yaptırımlar uygulanması konusunda uluslararası topluluğa öncülük etmesini şükranla karşıladıklarını söyledi. İsrail başbakanı, yaptırımlar ne kadar sert olursa, İran hükümetinin o kadar nükleer programını geliştirmekle kendi geleceğini güvence altına alma arasında seçim yapmaya zorlanacağını belirtti.

Birçok İsrailli Başkan Barack Obama’nın İsrail’e, kendisinden önceki Amerika başkanlarından daha az sempati duyduğu görüşünde. İsrailliler buna kanıt olarak Obama yönetiminin İsrail’e Batı Şeria’daki yerleşim birimlerini dondurması için baskı yapmasını gösteriyor.

Başkan Yardımcısı Biden, Netanyahu’ya ikili ilişkilerin sağlam olduğu konusunda güvence verdi ve İsrail’in güvenliği sözkonusu olduğunda Amerika ile İsrail arasında hiçbir görüş ayrılığı olamayacağını söyledi.

Biden, yarın Ramallah’a geçerek Filistin yönetimi başkanı Mahmut Abbas ile görüşecek.



XS
SM
MD
LG