Erişilebilirlik

Protokoller TBMM'de Onaylanır mı?


Protokoller TBMM'de Onaylanır mı?
Protokoller TBMM'de Onaylanır mı?
<!-- IMAGE -->

Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu’nda onaylanan Ermeni soykırımı iddialarına ilişkin tasarıya karşı olduklarını açıklayan Obama yönetimi, Türkiye’yle Ermenistan arasındaki sürecin devam etmesi gerektiğini vurguluyor. Peki bu süreç hangi aşamada? Geçen hafta Washington’da temaslarda bulunan milletvekilleri Amerika’nın Sesi’ne Türkiye – Ermenistan sürecini değerlendirdi.

Obama yönetimi yetkilileri Türkiye - Ermenistan arasında diplomatik ilişkilerin kurulması sürecine büyük önem verdiklerini her fırsatta dile getiriyor. Başkan Barack Obama seçim kampanyası sırasında 1915 olaylarını soykırım olarak niteleme sözü vermesine rağmen iktidara geldikten sonra fikir değiştirmiş ve buna gerekçe olarak Türkiye – Ermenistan sürecini olumsuz yönde etkilemek istemediğini vurgulamıştı. Dışişleri Bakanı Hillary Clinton protokollerin imzalandığı Zürih’teki törene bizzat katılmıştı. Clinton, geçen hafta, Ermeni soykırımı iddialarına ilişkin tasarının oylandığı gün, Kosta Rica’da yaptığı açıklamada da Türkiye – Ermenistan sürecine vurgu yaparak yönetimin tutumunu vurgulamıştı.

Clinton şöyle konuşmuştu: “Türk ve Ermeni hükümetlerini bir araya getirmek niyetiyle başlatılan sürecin çok değerli olduğunu düşündük ve destekledik. Protokoller içinde, geçmişteki olayları incelemek üzere bir tarih komisyonu oluşturulması konusunda bir mutabakat vardı. Amerika Birleşik Devletleri’nin bu süreci olumsuz etkileyebileceğinden dolayı, iki ülke arasındaki sorunların nasıl çözüleceğini kararlaştırmanın bir diğer ülkeye kalmaması gerektiğini düşünüyorum. Bundan dolayı, hem Başkan Obama hem de ben, net olarak hem geçen sene ve yine bu sene, Kongre’nin bu konudaki herhangi bir hareketinin uygun olmadığını ifade ettik ve bunun karşısında olduğumuzu belirttik.”

Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu’ndaki oylamada ret oyu veren üyeler Türk Amerikan ilişkilerine zarar vermek istemediklerini vurgulasalar da Obama Yönetimi’nin tasarı aleyhindeki tutumunun arkasında Türkiye – Ermenistan süreci yatıyor.

Ancak, Türkiye - Ermenistan sürecinin raydan çıkacağı yönünde kaygılar artmıştı.

Washington’daki gözlemciler Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Karabağ sorununa çözüm bulunmasını şart koşmasına ve Ermenistan Anayasa Mahkemesi’nin kararına itiraz etmesine dikkati çekiyor. Türkiye’yle Ermenistan arasında ilişkilerin kurulması ve geliştirilmesi protokolleri her iki ülkenin parlamentosunda onay bekliyor.

Peki siyasi partilerin yaklaşımı nasıl özetlenebilir? Geçen hafta iktidar ve muhalefet partilerinin temsilcileri Washington’da temaslarda bulunmuştu. Milletvekillerine protokollere yaklaşımını sorduk.

Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Mardin Milletvekili Cüneyt Yüksel, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Şükrü Elekdağ ve Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) İstanbul Milletvekili Mithat Melen Amerika'nın Sesi'nin sorularını yanıtladı. Milletvekillerinin yorumunu dinlemek için sağ üst köşedeki MP3 bağlantısına tıklayabilirsiniz.

XS
SM
MD
LG