Erişilebilirlik

Bugün Dünya Kadınlar Günü


Bugün Dünya Kadınlar Günü
Bugün Dünya Kadınlar Günü

Bugün Dünya Kadınlar Günü. Dünya liderleri ve uluslararası örgütler kadın haklarının genişletilmesi ve kadınlara daha fazla fırsatlar tanınması çağrısında bulunuyor.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) “barış ve istikrarın sadece kadın-erkek eşitliğinin sağlanmasıyla mümkün olacağını” kaydetti. Geçen hafta bir konuşma yapan Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban ki Moon da kadınların yoksulluğa ve ayırımcılığa maruz kalması nedeniyle Birleşmiş Milletler’in hedeflerine ulaşamadığını söyledi.

Dünya Kadınlar Gnü ilk kez 1909 yılında Amerika’da kutlanmıştı. Bundan iki yıl sonra Avusturya, Danimarka, Almanya ve İsviçre’de yapılan törenlere bir milyon kişi katılmıştı.

Birleşmiş Milletler dünyada bir milyar insanın yoksulluk içinde yaşadığını ve bunların çoğunun kadın olduğunu bildiriyor. Birleşmiş Milletler raporlarına göre her beş kadından biri cinsel saldırıya maruz kalıyor. Çoğu Afrika’da 130 milyon kadının sünnete zorlandığı - yani cinsel organına zarar verildiği bildiriliyor.

Türkiye’de Kadına Şiddet Uygulanıyor

Birleşmiş Milletler’e göre Türkiye’de kadınların yüzde 42’si fiziksel ve cinsel şiddet görüyor. Buna karşın 35 milyon kadın nüfusu için ülke genelinde sadece 52 sığınma evi bulunduğu belirtiliyor. Raporda kadınların sosyal ve ekonomik engeller nedeniyle iş yaşamında ayırımcılığa maruz kaldığı ve kadınların işgücüne katılımının sadece yüzde 26 olduğu vurgulanıyor.

Birleşmiş Milletler Türkiye temsilciliği, 2007 seçimlerinin ardından parlamentodaki kadın milletvekili sayısının iki kat artarak yüzde 9,1'e yükseldiğini, ancak yerel yönetimlerde bu rakamın çok daha düşük olduğunu açıkladı. BM verilerine göre, Türkiye'de belediye başkanlarının binde 9’u kadınlardan oluşuyor.

Kadınların ekonomiye ve siyasete katılımını ölçen Cinsiyet Güçlendirme Ölçütü (GEM) verilerine göre Türkiye 109 ülke arasında 101. sırada. Yani Türkiye sadece Tonga, İran, Fas, Cezayir, Suudi Arabistan, Mısır, Bangladeş ve Yemen’in önünde yer alıyor. BM, Türkiye'de okuma yazma bilmeyen kadınların oranının yüzde 9'un üzerinde olduğunu da açıkladı.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG