Erişilebilirlik

8 Mart Amerikan Basınından Özetler


<!-- IMAGE -->

New York Times Türkiye’de birçok subayın tutuklanmasını sivil yönetimin güçlenmesinin göstergesi olarak yorumluyor. Gazete, hükümetin ve yargının hukuk devleti ilkelerine bağlı kalması şartıyla Türkiye’de demokrasinin güçlenebileceğini vurguluyor.

"Modern Türkiye tarihinin büyük bir kısmında ordu, belirleyici bir güç oldu. Türkiye’nin laik ve Batı’ya dönük yapısını korumak için her türlü yöntemi kullanmakta fazlasıyla istekli davrandı. Ancak AKP iktidarında, Avrupa Birliği’nin de baskısıyla ordunun siyasetteki rolü sürekli olarak azaldı. Şimdi başbakan Erdoğan’ın kendi despot eğilimlerini dizginlemesi ve ordunun dayattığı anayasayı değiştirmesi gerekiyor. Yeni anayasa, Kürtlerin ve diğer azınlıkların haklarını tanımalı, din ve basın özgürlüklerini korumalı, laikliği teminat altına almalı ve yargıyı hukuk kuralları temeline oturtmalıdır. Bu arada Türk ordusunun yöneticilerinin de itidalli davranmaya devam etmesi gerekiyor."

<!-- IMAGE -->

Los Angeles Times soykırım tasarısını kabul eden Dışişleri Komitesinin, seçmenlerin beklentilerine uygun, ahlaki bir tavır takındığını öne sürüyor. Gazete, Türkiye’yi de geçmişiyle hesaplaşmaya çağırıyor.

"Amerika’nın Ermenilerin katledilmesi konusunda tarihi gerçeklerden yana tavır alması önemlidir. Ancak, Türklerin kendi kanlı tarihleri ile yüzleşmeleri daha da önemlidir. Almanya’dan, Güney Afrika’ya ve Arjantin’e kadar birçok ülke kendi tarihleriyle başarılı bir biçimde hesaplaştı. Elbette amaç, geçmişin hayaletlerini bir kenara bırakarak Türkler ile Ermeniler arasında bir uzlaşma sağlamak olmalıdır. Bu her iki halkın olduğu kadar Amerika’nın da çıkarınadır. Ancak bunun gerçekleşebilmesi için Türkiye’ye düşen görev, Ermeni soykırımını tanımaktır."

Christian Science Monitor Irak’taki seçimin ardından işbaşına gelecek olan hükümeti zor bir görevin beklediğini hatırlatıyor. Gazete, oluşabilecek bir iktidar boşluğunun güvenlik sorunlarını da arttıracağını belirtiyor.

"Yönetimin Şiiler, Sünniler ve Kürtler arasında paylaşılmasını öngören anayasal zorunluluğun süresi de bu seçimle birlikte sona eriyor. Yeni oluşacak yönetim, bütün etnik ve dini gruplara ulaşıp bütün Irak halkının sorunlarını çözmek için çaba harcayacak mı? Yoksa bazı grupların temsilcilerine sırtını dönüp etnik ve dini çatışmaların alevlenmesine ortam mı hazırlayacak? Irak’ın istikrarsızlığa sürüklenmesi süreci başa döndürüp Amerika’nın çekilme planlarını altüst edebilir. Pentagon, Ağustos sonunda Irak’taki birliklerin yarısını ve 2011 sonunda da tamamını çekmeyi planlıyor. Bu sürecin aksamadan yürümesi, iki cepheli savaşta cephelerden birinin kapanması ve Afganistan’daki güçlerin takviye edilmesi gerekiyor."

USA Today
büyük zararda olan Posta İdaresi’nin haftada altı gün yerine beş gün hizmet vermesi önerisini doğru ancak yetersiz buluyor. Gazete, özelleştirmenin de çözüm olmadığını savunuyor.

"Kar amacı güden şirketlerin, en yüksek post ücreti olan 44 sent için, haftada beş veya altı gün, Amerika’nın en ücra köşelerine kadar hizmet götüreceğini kimse beklememelidir. Özel şirketler, karın yüksek olduğu şehirlerde posta dağıtımını üstlenmek isteyebilirler, ancak Alaska’daki ücra yerlere de posta dağıtmaları istenirse bu teklife pek sıcak bakmayacaklardır. Yapılacak en doğru şey Posta İdaresi’nin giderlerini daha da azaltacak önlemler almak ve daha verimli işleyecek bir sistem kurmaktır. Ülkenin her tarafına makul bir fiyatla posta gönderilebilmesini mümkün kılan bu yapı korunmalıdır."

XS
SM
MD
LG