Erişilebilirlik

ABD Ortadoğu Barış Sürecini Canlandırmaya Çalışıyor


<!-- IMAGE -->

Amerika'nın arabuluculuğunda İsrail ve Filistin arasında dolaylı görüşmeler başlıyor. Amerika'nın Ortadoğu Özel Temsilcisi George Mitchell taraflar arasında dört ay süreyle arabuluculuk yapacak.

İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Danny Ayalon İsrail'in "zor konularda ödün vermeye hazır olduğunu" söyledi. Filistin Başbakanı Salam Fayad da "artık harekete geçip" zor konuların üzerine gitmek gerektiğini ifade etti.

İspanya'da biraraya gelen Avrupalı yetkililer de İsrail'in Gazze operasyonu nedeniyle duran barış sürecini yeniden canlandırmak istediklerini açıkladı.

Avrupa Birliği Dışişleri Bakanı Catherine Ashton bölgeye yapacağı ziyaret sırasında Gazze'ye de gitmek istediğini söyledi. Ashton Avrupa Birliği yardımlarının Gazze'de nasıl kullanıldığını görmek istediğini kaydetti. Avrupalı yetkili aynı zamanda Ortadoğu Dörtlüsü'nün barış sürecini hızlandırmak için daha fazla çaba sarfetmesi gerektiğini vurguladı.

Barış sürecinin canlandırılması için girişimlerin arttığı bir dönemde İsrail ile Filistinliler arasında gerginliğin de arttığı görülüyor. Bugün Batı Şeria'nın Burin kentinde İsrail askerlerine taş atan bir çocuğa gözyaşartıcı bombayla karşılık verildi. Olaylarda üç Filistinli yaralandı.

Dün de Kudüs'te el Aksa camisinin dışında olaylar yaşandı. Cuma namazının ardından Filistinliler İsrail polisine ve ibadet eden Yahudilere taş attı. Olaylarda 15 İsrailli polis ve 35 Filistinli yaralandı.

Taraflara itidal çağrısında bulunan Birleşmiş Milletler ilerleme sağlanmasının tek yolunun barış görüşmeleri olduğunu söyledi.



XS
SM
MD
LG