Erişilebilirlik

'Ermeni Tasarısının İlerlemesine Karşıyız'


'Ermeni Tasarısının İlerlemesine Karşıyız'
'Ermeni Tasarısının İlerlemesine Karşıyız'
<!-- IMAGE -->

Amerika Dışişleri Bakanlığı 1915 olaylarının soykırım olarak nitelenmesi çağrısında bulunan tasarının daha fazla ilerlemesine karşı olduklarını vurguladı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Philip Crowley şöyle konuştu: "Kongre'de bu konu üzerinde daha fazla adım atılmasına karşıyız. Bu tür konuların Türkiye'yle Ermenistan arasındaki normalleşme sürecinde ele alınmasının daha iyi olacağını düşünüyoruz. Bu tutumumuzu Kongre'ye açıkça ilettik. Şimdi ne yapıp, ne yapmayacaklarına bakacağız."

Crowley, Anmerika'nın Türkiye'yle Ermenistan'ı protokolleri onaylamaya çağırdığını yineledi.

Crowley Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu Başkanı Demokrat Partili California Milletvekili Howard Berman'la konuştuğunu hatırlattı ve Dışişleri Bakanlığı yetkililerin Kongre danışmanlarıyla da temas halinde olduğunu belirtti. Crowley, "bu konuda daha fazla adım atılmasının uygun olmadığı yönündeki görüşümüzün Kongre tarafından anlaşıldığını sanıyorum" dedi. Sözcü Kongre'nin yönetimin tutumunu da gözönünde bulundurulacağını kaydetti.

Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton da dün Kosta Rica'da yaptığı açıklamada "tasarının Genel Kurulun gündemine alınmayacağını düşündüğünü" belirtmişti.

Clinton şöyle konuştu: "Şartların çok önemli bir şekilde değiştiğini düşünüyorum. Başkan Obama göreve başladığında ve ben de Dışişleri Bakanı olduğumda, İsviçre’nin Türk ve Ermeni hükümetlerini biraraya getirmek niyetiyle giriştiği sürecin çok değerli olduğunu ve bunun desteklemek istediğimiz bir süreç olduğunu düşündük, ve destekledik. İki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesine ilişkin protokollerin imzalandığı zaman ben bizzat Zürih’teydim. Bu yöntemin, iki ülke arasındaki ilişkinin normalleşmesi yolundaki sorunları yönetmenin uygun bir yöntemi olduğunu düşünüyoruz. Protokoller içinde, geçmişteki olayları incelemek üzere bir tarih komisyonu oluşturulması konusunda bir mutabakat vardı. Amerika Birleşik Devletleri’nin bu süreci olumsuz etkileyebileceğinden dolayı, iki ülke arasındaki sorunların nasıl çözüleceğini kararlaştırmanın bir diğer ülkeye kalmaması gerektiğini düşünüyorum. Bundan dolayı, hem Başkan Obama hem de ben, net olarak hem geçen sene ve yine bu sene, Kongre’nin bu konudaki herhangi bir hareketinin uygun olmadığını ifade ettik, ve bunun karşısında olduğumuzu belirttik. Şu anda, bahsetmiş olduğunuz komite, sanırım geçmişte üç kez böyle bir kararı geçirdi, ve bir kez daha bunu yapma ihtimalleri yüksek. Ancak Kongre’nin tamamının söz konusu kararı temel alarak hareket edeceğine veya hareket etmesi gerektiğine inanmıyoruz, ve bu tutumu ilgili tüm taraflara net bir biçimde ifade ettik.

Bu arada, Reuters haber ajanası Kongre'de Demokrat Parti liderlerinin danışmanlarından birine dayandırdığı haberinde tasarının Genel Kurulun gündemine alınmasının planlanmadığını bildirdi.

252 sayılı Ermeni soykırımı iddialarına ilişkin tasarı Perşembe günü Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu'nda 22'ye karşı 23 oyla kabul edilmişti. Geçen yıl Mart ayında Demokrat Partili California milletvekili Adam Schiff tarafından hazırlanan 252 sayılı tasarıda “Amerikan dış politikasının Ermeni soykırımına ilişkin duyarlılığı yansıtması” isteniyor. Ermeni lobisi bağlayıcı niteliği olmayan tasarının Genel Kurulun gündemine alınması çağrısında bulunuyor.

XS
SM
MD
LG