Erişilebilirlik

'Türk Asıllı Amerikalıların Siyasi Etkisi Artıyor'


252 sayılı Ermeni soykırımı tasarısının geçen Mart ayında Temsilciler Meclisi’ne sunulmasından sonra ve özellikle Dışişleri Komisyonu’nda oya sunulacağının açıklanmasından bu yana Amerika’da yaşayan Türk toplumu da kampanyalarını yoğunlaştırdı.

Gazetelere ilanlar veren, Kongre üyelerini ret oyu vermeye çağıran mektup kampanyaları başlatılan ve milletvekillerine görüşlerine ileten Türk asıllı Amerikalıların da daha önceki yıllara kıyasla çok daha etkili olduğu görüldü.

Amerika Türk Koalisyonu Başkanı Lincoln McCurdy, hedeflerine ulaşamamış olsalar da, karşı tarafın ilk kez karşısında güçlü bir grup olarak Türk asıllı Amerikalıları gördüğünü söylüyor. McCurdy, hemen her eyalette yaşayan Türklerin, kendi milletvekillerine ulaştığını ve kaygılarını ilettiğini söylüyor.

McCurdy, tasarının Genel Kurulun gündemine alınması için girişimler başlatılırsa, Ermeni tezlerini savunan grubun çok ciddi bir mücadeleyle karşı karşıya kalacağını söyledi.

Soykırım tasarısı Genel Kurul’un gündemine alınır mı? Esas soru bu çünkü bu tasarı 2000, 2005, 2007 yıllarında da komisyon’da geçmiş, ancak Amerikan yönetiminin girişimleri sonucu Genel Kurulun gündemine alınmamıştı. Gözlemciler tasarının komisyondan kıl payı geçmesi, 2007 yılına göre daha az sayıda destek görmesinin, tasarının Genel Kurulun gündemine alınmayacağına işaret ettiğini düşünüyor. Ancak yine McCurdy temkinli olmak gerektiğini ifade etti.

Amerika Türk Koalisyonu Başkanı Lincoln McCurdy “eğer yeterli sayıya ulaşırlarsa, Genel Kurulun gündemine almaya çalışırlar. Geçmiş yıllara göre durum daha çok lehimize, ancak Türk asıllı Amerikalılar rehavete kapılmamalılar” diyor.

Tasarının onaylanmasının ardından Amerika Türk Koalisyonu oylama sonucunu kınayan bir açıklama yayınladı. Açıklamada, “Komisyon, etnik bir lobinin öncülüğünü yaptığı dar görüşlü siyasi kazançlar için, Amerika’nın, çok önemli ve uzun vadeli bir stratejik ilişkiyi feda etmeye hazır olduğunu tüm dünyaya göstermiş oldu” denildi.


XS
SM
MD
LG