Erişilebilirlik

Papandreu - Merkel Görüşmesi


Papandreu - Merkel Görüşmesi
Papandreu - Merkel Görüşmesi

Uluslararası piyasalar son günlerde Yunanistan’da yaşanan gelişmelere odaklandı. Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu'nun Berlin ziyareti de yakından izleniyor.

Yunanistan içinde bulunduğu ekonomik krizden çıkış yolunda nefes aldıracak ekonomik destek paketi için umudunu büyük ölçüde Almanya’ya bağlamış durumda. Almanya ise, Yunanistan'ın durumunun düzeltilmesi için çözüm konusunda kendi çıkarlarını da düşünerek yoğun çaba harcıyor. Uluslararası uzmanlar ortak para birimi Euro’nun güçlü kalması için Avrupa Birliği'ne milyarlarca destek sağlayan Almanya'nın Yunanistan'ı, ülke borcunu ödeyememe sorunundan kurtaracak tek ülke olduğunu belirtiyorlar ve krizin aşılamamasının Euro Para Bölgesi’ni sarsabileceğini savunuyorlar.

Bu akşam Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu ile bir araya gelen ve biraz önce basına açıklama yapan Almanya Başbakanı Angela Merkel’de krizi Euro bölgesi sorunu olarak ele aldıklarını ve Yunanistan’ın bunun merkezinde olduğu için acil hareket edilmesi gerektiğini açıkladı. Merkel Yunan hükümetinin açıkladığı ekonomik istikrar ve kalkınma paketi önlemlerinin doğru ve yerinde olduğunu söyledi. Almanya’nın Yunan yetkililerinin ülkedeki rüşvete karşı verdiği mücadeleyi desteklediğini belirten Merkeli ayrıca vergi sisteminin reforme edilmesinde de Alman uzmanların destek sağlayacağını duyurdu. Merkel, Yunanistan’a mali yardımın şu anda söz konusu olmadığının altını çizdi.

Pazar günü Paris'te Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy ile görüşeceğini anımsatan Papandreu ise, Yunanistan’ın ‚para dilenmediğini’, Almanya başta olmak üzere AB ülkelerinden sadece güçlü bir siyasi destek istediğini ve Berlin’de bunu bulduğunu söyledi. Yunanistan’daki protesto gösterleri konusundaki bir soruyu yanıtlayan Yunan Başbakanı, alınan önlem paketine alternatif olmadığını ve tüm protestolara rağmen bu planın yaşama geçirileceğini ve bir Euro Bölgesi ülkesi olarak kendi sorunlarını kendilerinin çözeceğini açıkladı.

Merkel’in Yunanistan’a kredi garantisi yada doğrudan mali yardım sözü vermemesini olumlu değerlendiren Alman ekonomik çevreleri ise, Almanya’nın Yunanistan’ı kurtarma planında başrolü üstlenmesine baştan karşı çıkıyorlar. Uzmanların korkusu, Yunanistan'a yapılacak yardımın benzerinin ileride benzer borç krizi yaşaması muhtemel Portekiz, İspanya ve İrlanda gibi diğer ülkeler tarafından da talep edilmesi. Berlin Üniversitesi’nden uluslararası ilişkiler profesörü Alparslan Yenal da Almanya’nın Yunanistan’a mali yardımının hata olacağı görüşünde.

Bu arada Almanların yüzde 67 ile büyük çoğunluğu Yunanistan'a yardıma karşı çıkıyor. Kamuoyu araştırmalarına göre, halkın yüzde 53'ü, Yunanistan'ın Euro Para Bölgesi’nden çıkartılması gerektiğini savunuyor.

XS
SM
MD
LG