Erişilebilirlik

Ermeni Tasarısı Oylaması Sürüyor


<!-- IMAGE -->

Ermeni tasarısı Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu'nda oylanıyor.

Beyaz Saray, Başkan Obama ile Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün bir telefon görüşmesi yaptığını açıkladı.

Açıklamada Obama’nın, Türkiye’nin Ankara ve Erivan arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi çabalarını takdir ettiğini söylediği belirtildi.

Açıklamaya göre Obama, Türkiye ile Ermenistan arasında geçen yıl imzalanan protokollerin bir an önce onaylanmasını da istedi.

Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton da Kongre'de atılacak adımların Türkiye - Ermenistan ilişkilerinin normalleştirilmesi için başlatılan süreci olumsuz yönde etkileyebileceğini uyarısında bulundu.

Uyarıyı Amerika'nın Sesi'ne doğrulayan bir Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Clinton'ın Dışişleri

<!-- IMAGE -->

Komisyonu Başkanı California Milletvekili Howard Berman'ı dün telefonla aradığını açıkladı.

Görüşmelerin başladığı Dışişleri Komisyonu'nda tasarının kez de onaylanması bekleniyor.

Geçen yıl Mart ayında Demokrat Partili California milletvekili Adam Schiff tarafından hazırlanan 252 sayılı tasarıda “Amerikan dış politikasının Ermeni soykırımına ilişkin duyarlılığı yansıtması” isteniyor.

Daha önceki yıllarda olduğu gibi tasarının komisyon tarafından onaylanması muhtemel. Benzer bir tasarı en son 2007 yılında bu komisyonda onaylanmış, ancak Amerikan yönetiminin baskısı sonucu rafa kaldırılmıştı. Mevcut Komisyon üyelerinden 23’ü 2007 yılında sunulan aynı tasarıya destek vermiş, 15’i ret oyu kullanmıştı.

252 sayılı tasarının herhangi bir yaptırım gücü yok, bağlayıcı nitelik taşımıyor. Bağlayıcı olmamasına rağmen tasarının Amerika gibi nüfuzlu bir ülkenin meclisinde kabul edilmesi halinde Ermeni iddialarını destekleyenler güç kazanmış olacak.

Tasarının bugün Komisyon’da onaylanması durumunda Temsilciler Meclisi Genel Kurulu’nun gündemine alınması için girişimler başlayacak. Ve daha önceki yıllarda olduğu gibi esas mücadele o zaman verilecek.

XS
SM
MD
LG