Erişilebilirlik

Almanya'da İkisi Türk Dört Terörist Hapse Mahkum Edildi


Almanya’da aşırı dinci bir örgüte üye 4 kişi Almanya’daki Amerikan hedeflerine saldırı planlamak suçundan hapis cezasına çarptırıldı.

Düsseldorf kentinde görülen davada yargıç iki Alman ve iki Türk’ü 12 yıl hapse mahkum etti. Söz konusu kişiler 2007 yılında aralarında Ramstein Hava Üssü’nün de bulunduğu Amerikan hedeflerine saldırı düzenlemeyi planladıklarını itiraf etmişti.

Fritz Gelowicz ve Daniel Schneider isimli Almanlar terörist örgüte üye olmak suçundan 12 yıla mahkum oldu. Adem Yılmaz ise aynı suçtan 11 yıla mahkum oldu. Dördüncü sanık Atilla Selek terörist örgüte destek vermek suçundan 5 yıl hapse çarptırıldı.

Dört sanık merkezi Pakistan’da bulunan İslami Jihad Örgütü üyesiydi. Sanılar 2007 yılında tutuklanmıştı.

Federal savcılık sanıkları, ‘tasavvur edilemeyecek boyutta kitlesel ölümlere yol açacak’ tesir gücü yüksek bombalarla terör saldırıları planlamakla suçlamış ve mahkeme heyetinin açıkladığı karara yakın hapis cezaları istemişti. Savunma avukatları ise müvekkillerinin son derece beceriksizce hareket ederek, bir terör saldırısı planladıklarını, bu nedenle en ağır cezanın 10 yılı geçmemesi gerektiğini belirtmişti.

Alman kamuoyunda Saurland grubu olarak bilinen grubun lideri olarak gösterilen Alman Fritz Gelowicz ve diğer hücre üyeleri, ABD’nin Almanya’daki askeri üssü Ramstein ve Frankfurt Havaalanı ile Amerikan askerlerinin gittiği diskotekler olmak üzere birçok noktaya yönelik bomba yüklü araçlarla saldırı planları yaparken yakalanmıştı. Eylül 2007’de düzenlenen bir operasyonda Sauerland adlı bölgede bir evde gözaltına alınan grup üyelerinin yanında bomba imalatında kullanılabilen 730 litre hidrojen peroksit adlı kimyasal madde ile 26 adet patlayıcı düzeneği bulunmuştu. Sanıklar, dava boyunca haklarındaki suçlamaların büyük kısmını kabul ederek geniş itiraflarda bulundular. NitekimFritz Gelowicz El Kaide bağlantılı İslami Cihad Birliği adına hareket ettiklerini, Pakistan’da bir terör kampında silahlı eğitim aldıklarını ve Almanya’daki saldırı planlarını ayrıntılı olarak itiraf etti. Mahkeme kararı sonrasında bir değerlendirme yapan Federal Başsavcı Volker Brinkmann mahkeme süresince elde edilen bilgilerin özellikle İslami Cihad Birliği’nin deşifre edilmesinde önemli katkı sağladığını söyledi.

Son olarak 22 Şubat tarihinde, İslami Cihat Birliği’ne para vererek ve yataklık ederek desteklemekle suçlanan üç Türk vatandaşı Berlin ve Ulm kentlerinde düzenlenen bir operasyon kapsamında tutuklanmıştı. Federal başsavcılık yanlılar tarafından Almanya’da toplanan paraların, Türkiye'deki bir aracı üzerinden İslami Cihat Birliği örgütüne banka yoluyla havale edildiğini açıklamıştı.

Bu arada bugün sona eren dava kapsamında zanlıların Federal Savcılığa bin sayfalık ifade verdikleri, toplam 60 tanığın dinlendiği ve tutanakların yer aldığı dosya sayısının 600’ü geçtiği de bildirildi.

XS
SM
MD
LG