Erişilebilirlik

'Irak Seçimleri Siyasi Açıdan Büyük Önem Taşıyor'


<!-- IMAGE -->

Irak’ta Pazar günü yapılacak seçimler öncesi şiddet olayları arttı. Uzmanlar Irak halkı ve siyasi uzlaşma açısından seçimlerin öneminin büyük olduğu görüşünde. Washington’daki Brookings Enstitüsü Irak uzmanı Michael O’Hanlon Pazar günü yapılacak Irak parlamento seçimlerinin Irak için büyük önem taşıdığını söyledi. Seçimlerde Irak halkının tümünün temsil edilecek olmasının önemine dikkati çeken O’Hanlon her kesimden temsilciye parlamentoya girebilme şansı verilmesi gerektiğini belirtti.

500 Sünni Iraklı adayın seçimlere katılmasının yasaklanmasını Irak’ta son yıllarda yaşanan en kötü siyasi gelişme olarak niteleyen uzman bu kararın yasal olmadığını söyledi. O’Hanlon yasak kararının tarafsızlıkları şüpheli olan bir iki kişi tarafından alındığını, bu kişilerin neden seçim komisyonuna seçildiklerininse açık olmadığını bildirdi.

Kerkük konusunda Irak merkezi yönetimi ve yerel Kürt yönetimi arasındaki anlaşmazlığa değinen O’Hanlon iyi bir liderlik sayesinde Kerkük sorununun bir iki yıl içinde çözülebileceğini belirtti.

O’Hanlon‘Kerkük konusunda tüm grupların kabul edeceği bir çözüm bulunması gerekiyor. Bir referandum yapılacaksa bu referandumun da Irak’taki tüm gruplar tarafından desteklenmesi lazım. Kerkük’e özel bir statü verilebilir. Kerkük merkezi yönetime veya Kuzey Irak’taki yerel yönetime bağlı olmadan paylaşılabilir. Belki 10 yıllık bir uluslar arası denetim yararlı olabilir’ diye konuştu.

O’Hanlon Irak’ın önünde önemli güvenlik sorunları bulunduğunu, Bağdat, Kerkük ve İran sınırındaki şiddet olaylarının kaygı vericiolduğunu söyledi.

O’Hanlon Irak demokratik gelişime devam ettiği sürece Amerikan halkının, Amerikan askerlerinin Irak’ta 2011 yılından sonra da kalmasına olumlu bakabileceğini belirtti.

Irak’ta Pazar günü yapılacak seçimler öncesi şiddet olaylarında büyük artış görülüyor. Seçimler Saddam Hüseyin’in 2003 yılında devrilmesinden bu yana yapılacak ikinci genel seçimler olacak.

XS
SM
MD
LG