Erişilebilirlik

Ermeni Tasarısı Bugün Oya Sunuluyor


Ermeni Tasarısı Bugün Oya Sunuluyor
Ermeni Tasarısı Bugün Oya Sunuluyor
<!-- IMAGE -->

Ermeni soykırımı iddialarına ilişkin tasarı bugün Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu’nda oya sunuluyor. Tasarının onaylanması bekleniyor.

Geçen yıl Mart ayında Demokrat Partili California milletvekili Adam Schiff tarafından hazırlanan 252 sayılı tasarıda “Amerikan dış politikasının Ermeni soykırımına ilişkin duyarlılığı yansıtması” isteniyor.

Daha önceki yıllarda olduğu gibi tasarının komisyon tarafından onaylanması muhtemel. Benzer bir tasarı en son 2007 yılında bu komisyonda onaylanmış, ancak Amerikan yönetiminin baskısı sonucu rafa kaldırılmıştı. Mevcut Komisyon üyelerinden 23’ü 2007 yılında sunulan aynı tasarıya destek vermiş, 15’i ret oyu kullanmıştı.

Komisyon’da onaylanırsa tasarının Genel Kurulun gündemine alınıp alınmaması büyük ölçüde Obama Yönetimi’nin izleyeceği tutuma bağlı olacak. Yönetim şu ana kadar tasarı konusundaki tüm sorulara Türkiye - Ermenistan arasında diplomatik sürecin devam etmesi gerektiğini vurgulayarak yanıtladı ve tarih meselesinin de taraflar arasında halledilmesi gerektiğini işaret etti. Dışişleri Bakanı Hillary Clinton geçen hafta sürecin saptırılmaması gerektiğini kaydetmişti.

<!-- IMAGE -->

Türkiye: 'ABD'yle İlişkiler Zarar Görebilir'

Türkiye tasarının Kongre’de kabul edilmesi halinde, ilişkilerin zarar göreceği uyarısında bulundu.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül dün Başkan Barack Obama ile bir telefon görüşmesi yaptı.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu dün Kahire’de gazetecilere tasarının, komisyon düzeyinde kabul edilmesi halinde, Obama yönetiminin Kongre genel kurulunda yapılacak oylamayı engellemesini istedi. Davutoğlu 1915 olaylarının soykırım olarak nitelenmesinin sadece Türk-Amerikan değil, Türkiye-Ermenistan ilişkilerine de zarar vereceğini kaydetti. Davutoğlu Türkiye’nin Ermenistan ile ilişkilerinin iyi bir hızla ilerlediğini söyledi ve tarihi düşmanlıklara son vermek için büyük bir işbirliği ve isteğin varlığına işaret etti.

Crowley: Geleceğe Bakmak Lazım

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Philip Crowley de “geçmişe değil, ileriye bakmak gerektiğini” söyledi.

Bakanlık Sözcüsü Crowley, “Bu konunun ne kadar duygusal, ne kadar zor bir konu olduğunu anlıyoruz. 90 yıl önce ne olduğu konusunda ortak bir anlayış yok. Ancak [Türk ve Ermeni] liderin attığı cesur adımlara önem veriyoruz ve ilerlemelerini, sadece geçmişe bakmamalarını teşvik ediyoruz,” dedi.

Bu arada, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Dışişleri Komisyonu Başkanı Eskişehir Milletvekili Murat Mercan ve Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Dış İlişkiler Başkan Yardımcısı ve ABD Dostluk Grubu Başkanı Çankırı Milletvekili Suat Kınıklıoğlu başkanlığındaki iki heyet Washington’daki temaslarını sürdürüyor.

Öte yandan dün Türk Amerikan Dernekleri Kurulu (ATAA) ve Türk Amerikan Dernekleri Federasyonu (TADF) Washington Post gazetesine tam sayfa ilan vererek 252 sayılı tasarının reddedilmesi çağrısında bulundu. Amerika Türk Koalisyonu da (TCA) Washington’daki siyasi çevreler tarafından sıkça okunan Politico, Roll Call ve The Hill gazetesine tam sayfa ilan verdi. Politico gazetesinde Amerika Ermeni Ulusal Komitesi’nin de ilanı yayınlandı.

252 sayılı tasarının herhangi bir yaptırım gücü yok, bağlayıcı nitelik taşımıyor. Bağlayıcı olmamasına rağmen tasarının Amerika gibi nüfuzlu bir ülkenin meclisinde kabul edilmesi halinde Ermeni iddialarını destekleyenler güç kazanmış olacak.

Tasarının bugün Komisyon’da onaylanması durumunda Temsilciler Meclisi Genel Kurulu’nun gündemine alınması için girişimler başlayacak. Ve daha önceki yıllarda olduğu gibi esas mücadele o zaman verilecek.

XS
SM
MD
LG