Erişilebilirlik

Şili'de Deprem Bölgesine Ek Asker Sevkediliyor


<!-- IMAGE -->

Şili Hükümeti, gıda dağıtımı yapmak ve asayişi sağlamak amacıyla deprem bölgesine daha fazla asker gönderiyor.

Yardım malzemeleri taşıyan askeri helikopterler, 8,8 büyüklüğündeki depremden sonra yerle bir olan kıyı kenti Constitucion’a indi. Bir spor salonunda oluşturulan morgda cesetlerin kimlikleri belirleniyor. Constitucion’da en az 250 kişi kayıp.

Şili’nin ikinci büyük kenti Consepcion’da 18 saatlik sokağa çıkma yasağı uygulanıyor. Concepcion ayrıca depremin merkez üssüne en yakın yerleşim birimi.

Bazı kent sakinleri mahallelerin önünde güvenlik barikatları oluşturdu.

Şili Devlet Başkanı Michelle Bachelet, yağmacılığa ve kanunsuzluğa izin verilmeyeceğini söyledi. Bachelet, suç işlenmesini önlemek için askerlere gereken müdahalede bulunmaları talimatını verdiğini belirtti.

Devlet Başkanı, 500 bini konut olmak üzere 2 milyondan fazla binanın zarar gördüğünü, şu anda hangi binaların yıkılması gerektiği, hangilerininse onarılabileceğini anlamanın imkansız olduğunu söyledi.

Clinton Bachelet'le Görüştü

<!-- IMAGE -->

Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Şili Cumhurbaşkanı Michelle Bachelet ile Santiago’da yaptığı görüşmede, Amerika’nın depremzedeler için büyük bir yardım paketi hazırladığını söyledi.

Bakan Clinton Bachelet ile Santiago havaalanında yaklaşık bir saat görüştü. Clinton Bachelet’in ardından 11 Mart’ta göreve gelecek yeni cumhurbaşkanı Sebastian Pinera ile de görüştü.

Bachelet Clinton aracılığıyla Amerika’ya yardımlarından ötürü teşekkür etti. Cumhurbaşkanı, yardıma muhtaç depremzedelere bir an önce ulaşmak istediklerini belirtti.

Deprem Dünyanın Eksenini Değiştirdi

Şili depreminin çok şiddetli olması nedeniyle, Dünya’nın eksenini değiştirdiği ve Dünya’nın kendi etrafında dönüş hızını artırdığı öne sürüldü.

NASA bilim adamlarının hesaplamalarına göre, Şili’deki deprem, bir günü, saniyenin milyonda biri kadar kısalttı.

NASA uzmanlarından Richard Gross, bir günün artık 1 virgül 26 mikro saniye daha kısa olacağını söyledi. Saniyenin milyonda birine mikrosaniye deniyor. Gross, bu değişimin kalıcı olduğunu belirtti.

Dünya’nın ekseni de 8 santimetre kaydı. 2004 yılının Aralık ayında Sumatra’da meydana gelen depremde de Dünya’nın ekseni 7 santimetre kaymıştı.

XS
SM
MD
LG