Erişilebilirlik

3 Mart Amerikan Basınından Özetler


<!-- IMAGE -->

Washington Post Dışişleri Komisyonu Ermeni soykırımı iddialarına ilişkin tasarıyı gündeme almasını eleştiren bir makaleye yer veriyor. Lehigh Üniversitesi profesörü Henri Barkey imzalı makalede şu ifadeler kullanılıyor:

"Türkler, Ermeniler ve Amerika soykırım ifadesini siyasileştirerek sulandırıyorlar. Ancak Ermenilerin ekonomik izolasyonuna son vererek, onların yaşamında anlamlı bir değişim sağlayacak bir anlaşmayı mümkün kılacak tek güç Amerika’dır. Obama yönetimi Türk-Ermeni ilişkilerini normalleştirecek ve sınırın açılmasını sağlayacak bir anlaşmanın imzalanması için çaba harcıyor. Durumun hassasiyetinin farkında olan Obama, 2009 Nisanındaki konuşmasında soykırım ifadesini kullanmamıştı. Sorunu derinleştirmek hiç şüphesiz süreci geri götürecektir. Amerika’daki Ermeni seçmenlerin tepkisinden çekinen Kongre üyeleri, çabalarını Ermenilerin yararına olacak bir uzlaşma sağlanmasına yoğunlaştırmalıdır. Kongre üyeleri, ellerindeki gücü eski kavgaları canlandırmak için değil, yeni sorunları çözmek için kullanmalıdır.

Wall Street Journal Başbakan Erdoğan’ın askerlere yönelik tutuklamaları, demokratikleşme sürecinin bir parçası olarak gördüğünü yazıyor. Haberde, Erdoğan’ın süreci normalleşme çabası olarak gördüğü vurgulanıyor.

<!-- IMAGE -->

"Başbakan Erdoğan, son günlerde çok sayıda üst düzey askerin tutuklanmasının, İslami eğilimli hükümet ile ülkenin laik kurumları arasındaki mücadelenin bir parçası olarak gösterilmesine karşı çıktı. Erdoğan, yaşananların normal bir demokrasiyi oluşturmanın parçası olduğunu söyledi. Erdoğan, aralarında amiral ve generallerin de bulunduğu bazı subayların darbeye teşebbüs ettikleri iddiasıyla tutuklanmasının siyasi bir intikam olmadığını vurguladı. Ancak Türkiye’deki birçok kişi, subayların tutuklanmasını, Erdoğan hükümetinin kendisi gibi dindar muhafazakarları uzun süredir baskı altında tutan laik yapıya dönük bir hamle olarak görüyor.

Christian Science Monitor evleri değer kaybeden Amerikalıların konut kredilerini ödemekten vazgeçmeleri ihtimalinin yüksek olduğuna dikkat çekiyor. Gazete, böyle bir gelişmenin hem ekonomik hem de ahlaki bir sorun yaratacağını belirtiyor.

"Konutların %30 ila %50 arasında değer kaybettiği Nevada, Florida ve Arizona gibi bölgelerde birçok kişi konut kredilerini ödemekten vazgeçiyor ve evlerini kredi sağlayan kurumlara bırakıyor. Tahminlere göre, kredisini ödemekten vazgeçen her on kişiden bir tanesi, kredi borcunu ödeyebilecek durumda olduğu halde bu tercihi yapıyor. Bu, bir an önce çözülmesi gereken ahlaki bir sorundur. Eğer bu tercihte bulunanların sayısı artarsa, faiz oranları da artacaktır ve konut kredilerini ödemek isteyenler için de ek sorunlar yaratacaktır. Hala zor bir süreç yaşayan bankaların belirsizliğini derinleştirecek, ekonominin düzeltilmesi çabalarına darbe vurarak, işsizliğin yüksek oranlarda seyretmesine neden olacaktır."

New York Times Vali David Paterson’u eski sevgilisine şiddet uygulayan yardımcısını yasalara aykırı bir biçimde korumaya çalışmakla suçluyor. Gazete, Paterson’u ya hakkındaki iddiaları cevaplamaya ya da istifa etmeye çağırıyor.

"Vali Paterson, yetkilerini kötüye kullanmadığı konusunda yemin ederek New York halkına güvence vermeye çalıştı. Ancak yaşananlar valinin, en azından yardımcısıyla ilgili bir skandalı ört bas etmeye çalıştığını gösteriyor. Ayrıca valinin ve diğer yetkililerin, vali yardımcısını ev içi şiddet suçlamasından kurtarmak için yasaları çiğnediği yönünde de rahatsızlık verici bazı emareler var. Eğer Paterson, masumiyetini kanıtlayabilecek ise, bunu derhal yapmalıdır. Aksi taktirde istifa etmelidir. New York’un çözmesi gereken çok ciddi sorunları var. Böyle bir ortamda New York halkı güvenebileceği güçlü ve temiz bir yönetime ihtiyaç duyuyor."

XS
SM
MD
LG