Erişilebilirlik

Amerikan-Azerbaycan İlişkileri


Amerikan-Azerbaycan İlişkileri
Amerikan-Azerbaycan İlişkileri

<!-- IMAGE -->

Amerika Dışişleri Bakanlığı Siyasi İşler Müsteşarı William Burns “Amerika Azerbaycan’ın güçlü dostudur ve güvenli, müreffeh ve demokratik bir devlet geliştirilmesini desteklemek için Azerbaycan hükümeti ve halkıyla birlikte çalışmaya kararlıdır” dedi.

Burns 19 Şubat’da Bakü’de Azerbaycan Diplomatik Akademisinde yaptığı konuşmada” kitle imha silahlarının yaydığı tehlikeler: yeni ve daha öldürücü terörizm şekilleri; çözülmeyen bölgesel ve mezhepsel uyuşmazlıklar; çöken ve çökmekte olan devletler: küresel ekonomiden dışlanma ve uluslararası sağlık, enerji ve sorunları, gerçekten sapma değil 21.yüzyılın yeni gerçeğidir” dedi.

Amerika bu sorunlarla mücadele için Azerbaycan ile daha yakın ilişkilier ve daha geniş işbirliği istiyor.Burns, Azerbaycan’ın gelecekteki diplomatlarına Amerika’nın ülkeleriyle ikili ilişkileri değerlendirdiğini ve Azerbaycan’ın Afganistan’daki uluslararası çabalar, terörle mücadele, bölgesel ve küresel güvenliğin diğer önemli unsurlarına verdiği destekten derin şükran duyduğunu söyledi.

Müsteşar Burns” Azerbaycan ile ilişkilerimizin tarihi uzundur ve birçok alanda verimli olmuştur. Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattının dikkate değer başarısı, bu işbirliği ve ortak çalışmaya dayalı ilişkinin örneklerinden biridir” dedi.

Enerji güvenliği, bir tarafın kaybettiği diğer tarafın kazandığı bir oyun değildir. Müsteşar Burns Rusya’nın enerji politikalarından sözederken “Birbirimize karşı çalışmak yerine işbirliği yaparsak daha kazançlı çıkarız. Daha büyük işbirliği farklı kaynak ve nakil yollarını çoğaltır, daha iyi piyasa fiyatları sağlar ve tüm ülkelerin çıkarına enerji arzında kesintileri önler.” dedi.

Burns, Amerika’nın Kafkaslarda bölgesel güvenliği güçlendirme çabalarını sürdürmede kararlı olduğunu belirtti. Burns” Minsk Grubu eşbaşkanları olarak Rusya ve Fransa ile işbirliği yaparak en üst düzeyde Dağlık Karabağ uyuşmazlığına sağlam ve kalıcı bir çözüm bulmaya çalışıyoruz. Bunu yaparken toprak bütünlüğü, kendi kaderini tayin hakkı öngören ve kuvvet kullanma ya da kullanma tehditini reddeden Helsinki ilkelerine dayanıyoruz. Barış, istikrar ve hoşgörü Kafkas bölgesinde herkese sadece yarar getirir. ”dedi.

Amerika demokratik kurumların güçlendirilmesi, yasal düzen ve insan haklarına saygının Azerbaycan’ın geleceğine, bölgeye ve bu hedeflere ulaşmak için gösterdiği çabalara olumlu etki yapacağına inanıyor. Müsteşar Burns” iki ülke arasında güçlü ve dinamik bir ortaklık, hiçbirimizin tekbaşına altından kalkamayacağı bir dizi küresel sorun karşısında büyük önem taşımaktadır” dedi.

XS
SM
MD
LG