Erişilebilirlik

2 Mart Amerikan Basınından Özetler


<!-- IMAGE -->

Washington Post Şili’de depremin başlangıçta sanılandan daha büyük bir yıkıma neden olduğu belirtiyor. Gazete, yeni seçilen cumhurbaşkanı Pinera’yı depremin yaralarını sarma konusunda zor bir sınav beklediğini yazıyor.

“Pinochet diktatörlüğünden sonra seçilen ilk sağcı politikacı olan milyarder işadamı Pinera, depremin yaralarını sarmak için “Şili’yi ayağa kaldıralım” adıyla bir proje hazırladı. planın en önemli boyutu, ülkenin yeniden inşası sürecine özel sektörün de dahil edilmesi… Şansın da yardımıyla, bu felaket ülkenin altyapısının ve konutların modernize edilmesini sağlayabilir. Her halükarda, önümüzdeki süreç ekonomik ve siyasi özgürlükleri savunan yeni nesli Latin Amerikalı liderlerin öncüsü olarak görülen Pinera açısından ciddi bir sınav niteliği taşıyor. Pinera’nın bu sınavı başarıyla geçmesi, sadece Şili için değil bütün bölge için büyük önem taşıyor.”

<!-- IMAGE -->

Boston Globe Şili depremi sonrasında televizyon kanallarının dev dalgaları görüntülemek amacıyla Havai’den yayın yapmalarını eleştiriyor. Gazete, böylece Şili’deki asıl felaketin göz ardı edildiğini öne sürüyor.

“Elbette dalgalar beklendiği gibi dev büyüklükte olmadı. Daha önceki abartılı hava tahmin raporlarında yaşandığı gibi, yapılan uyarılar kaldırıldı. Sonuçta Güney Pasifik’te korkulan olmadı. Ancak haber kanallarının olası bir felaket haberine böylesine hevesle atlamaları, sorumlu yayıncılık konusunda gereken dersin çıkartılmasına hizmet etmelidir. Haber kanalları, gerçekleşmeyen bir felaketi ekrana taşımak için görülmemiş bir çaba harcadılar. Şimdi bu kanalların yapması gereken şey, doğanın gerçekten büyük bir yıkıma yol açtığı ve gerçek haber değeri taşıyan Şili’deki felaketle ilgili yayınlara da aynı ölçüde yer vermektir.”

New York Times Obama’nın seçim kampanyasındaki vaatlerine rağmen göçmenlik reformu konusunda hala bir adım atmadığını hatırlatıyor. Gazete, Obama’yı verdiği sözü tutmaya çağırıyor.

“Göçmenler arasındaki gerginlik ve kızgınlık artıyor. Dini ve ticari örgütler, ahlaki nedenlerle ve göçmenlerin kayıt dışılıktan kurtulmasının ekonomiye fayda sağlayacağı gerekçesiyle değişim istiyorlar. Göçmenlerin çocuklarına yasal statü sağlayacak olan Rüya Yasası’nın bekleyen genç öğrenciler, hayal kırıklığı yaşıyor. Ülkenin dört bir yanından değişik gruplar, reform konusunda adım atılması talebiyle bu ay içinde Washington’a yürümeyi planlıyorlar. Obama, seçim kampanyasında sıkça dile getirdiği ancak Birliğin Durumu konuşmasında unuttuğu sözünü yerine getirmelidir. Kaçak göçmenlere Amerikalı olma şansı tanımalıdır.”

Christian Science Monitor Anayasa Mahkemesi’nin silah taşıma hakkıyla ilgili önemli bir davayı görüşmeye başlayacağını bildiriyor. Gazete, verilecek kararın anayasal hakları da etkileyeceğini vurguluyor.

“Anaya Mahkemesi, tıpkı iki yıl önce Washington D.C.’deki silah yasağını kaldırdığı gibi Chicago ve diğer bölgelerdeki silah yasağını da kaldıracak mı? Eğer Anayasa Mahkemesi böyle bir karar verirse, yerel düzeydeki silah edine konusundaki düzenlemelerin yeniden gözden geçirilmesi gerekecek. Ancak verilecek karar sadece silah edinme ve taşıma hakkının nerelerde geçerli olacağını değil, bu hakkın ne kadar geçerli bir hak olduğu konusunu da belirleyecek. Silah edinme ve taşıma hakkını düzenleyen anayasanın ikinci maddesi, tıpkı ifade ve din özgürlüğünü düzenleyen birinci maddesi kadar temel bir hak mıdır? Yoksa bu hak bazı kısıtlamalara tabi tutulabilir mi? Ateşli silahlarla ifade özgürlüğü aynı kefeye konmamalıdır. Silahlar insanları öldürebilir, ama sözler insanları öldürmez.”

XS
SM
MD
LG