Erişilebilirlik

Almanya Ekonomik Geleceğinden Umutlu


Almanya Ekonomik Geleceğinden Umutlu
Almanya Ekonomik Geleceğinden Umutlu

2008’den bu yana tüm dünyayı etkisi altına alan ekonomik krizin etkisinin azalmasıyla, piyasalarda kısmen yükselişler görülüyor. 3 milyona yakın Türkün yaşadığı ve krizden en çok etkilenen ülkelerden olan Almanya’da ise yükselen işsizliğe rağmen önümüzdeki aylara umutla bakılıyor.

Hava tahmin uzmanlarına göre son 30 yılın en çetin kışlarından birini geçiren Almanya’da kötü hava şartları işsizlik rakamlarına da etkiledi. Almanya’da Şubat ayı sonu sayılarına göre 26 bin dolayında artarak toplamda 3 milyon 643 bin'e ulaştı. Böylece Almanya'da işsizlik oranı geçen ay yüzde 8,7'ye yükseldi. Bu arada Federal Hükümet’in son ekonomi raporu, tüketim harcamaları ve yatırımlardaki gerileme nedeniyle Alman ekonomisindeki büyümenin durduğunu ve özellikle son üç aylık dönemde yüzde 0,1’lik oranla adeta yerinde saydağını gösteriyor. Dünya pazarlarına bağımlılığı diğer Avrupa Birliği ülkelerinden çok daha fazla olan Almanya dış ticaretindeki gerilemeden ötürü 2009 yılında tarihi çöküntüye uğramış ve ekonomi yüzde 5 oranında gerilemişti. Kriz yüzünden Almanlar yılında son dört yılın en ağır borç yükü altına girdi ve ek borçlanma oranı da yüzde 3,3 oldu. Öte yandan uzmanlar ekonomiyi önümüzdeki aylarda bekleyen en büyük tehlikelerden biri olarak, bankaların kredi sorununu tanımlıyorlar ve 2010’da iflas eden şirket sayısında patlama yaşanacağını, bu yıl 38 bin şirketin iflas edebileceğini tahmin ediyor. Likidite sıkıntısı en fazla büyük firmaları tehdit ederken, Türklerin sahip olduğu orta ve küçük ölçekli firmalarda bu konuda daha az problem bekleniyor. Almanya Türk Toplumu Başkan Yardımcısı Bahattin Kaya, kredi krizin Türk işletmecilerini teğet geçmediğini, ancak kendi özel yapıları nedeni ile tahminlerden daha az etkilediğini belirtiyor.

Berlin’de toptancılık yapan Dursun Şahin’de Türk işletmelerinin sürekli sorunlarla uğraşmak zorunda kaldığını ve bu yüzden krize daha dirençli olduğunu anlatıyor.

Bu arada yapılan bir araştırma Almanya’daki Türklerin ekonomik kriz, işsizlik ve diğer sorunlara rağmen çoğunluk itibariyle önümüzdeki aylara umutlu baktığını gösteriyor. Araştırmaya göre, Almanların sadece yüzde 37’si 2010 yılına umutla bakarken, Türkler arasında ise bu oran yüzde 53.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG