Erişilebilirlik

Atom Enerjisi Dairesi İran'ı Görüşüyor


Atom Enerjisi Dairesi İran'ı Görüşüyor
Atom Enerjisi Dairesi İran'ı Görüşüyor
<!-- IMAGE -->

Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi Başkanı Yukiya Amano, İran’ın nükleer programının barışıçı olduğunu doğrulayamayacağını söyledi. Amano, Tahran hükümetinin bu konudaki soruşturmayla ilgili olarak Birleşmiş Milletler’le işbirliği yapmamasını eleştirdi.

Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi Başkanı, bugün İran’ın nükleer programıyla ilgili görüşmelerin başlarken bu açıklamayı yaptı. Dairenin son raporunda İran’ın hükleer silah geliştirmek için çalışıyor olması ihitimalinden kaygı duyulduğu bildirilmişti. İran bu suçlamayı reddediyor.

İran basın yayın organlarına göre Tahran hükümeti, Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi’ne bir mektup göndererek Batılı ülkelere nükleer yakıtı konusunda neden güvenmediğini açıkladı. İran daha önce zenginleştirilmiş uranyumunun Rusya ve Fransa’ya gönderilerek tıbbi amaçlı bir araştırma reaktörü için yakıta dönüştürülmesi önerisini reddetmişti. Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi planı İran’ın uranyumu askeri amaçlarla kullanmasını önlemek için önermişti.

<!-- IMAGE -->

İran dini lideri dün Amerika ve Batılı müttefiklerini Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi’ni etkilemekle suçladı. İran televizyonunda konuşan Ayetullah Ali Hameney, Daire’nin bağımsız olmadığını ve Amerika tarafından kolayca etkilenebildiğini öne sürdü. Hameney Amerika, İngiltere ve İsrail’in her zaman İran’ı zor durumda bırakmak amacıyla tartışma yapadmaya çalışmakta suçladı.

XS
SM
MD
LG