Erişilebilirlik

Ritm Bozukluğu Tedavisinde Yeni Yöntem


Ritm Bozukluğu Tedavisinde Yeni Yöntem
Ritm Bozukluğu Tedavisinde Yeni Yöntem
<!-- IMAGE -->

Yeni bir tedavi yönteminin, kalp atışları düzensiz olan hastalarda standart ilaç tedavisinden daha etkili olduğu görülüyor. Yeni yöntem, kalp ritmi bozuk olan hastalar için umut ışığı oldu.

Atrial fibrilasyon, en sık rastlanan kalp ritim bozukluklarından biri. Yıllardır kalp hastası olan Robin Drabant anlatıyor:

“Kalbim hızla atmaya başlıyor, nefesim kesiliyormus gibi hissediyorum. Sadece birkaç saniye sürüyor ancak yaşım ilerledikçe bu durum sıklaştı ve daha kötü hale geldi.”

Atrial fibrilasyon, inme ya da kalp krizine yol açabilir.

Kalp hastası Ray Caspillo, kalbinin adeta göğüs kafesinden fırlayacakmış gibi çarptığını söylüyor:

“Göğsünüzde basınç hissediyorsunuz, zor nefes aliyorsunuz.”

Ritm bozukluğu, kalbin çevresinden geçen bir kateterle tedavi edilebiliyor. Gerek ameliyat, gerekse iyileşme dönemi kısa sürüyor.

Illinois eyaletindeki Loyola Üniversitesi Tıp Merkezi’nden bu ameliyatın uzmanlarında biri olan Doktor David Wilber şöyle konuşuyor:

“Şimdi radyo frekansı enerjisi uyguluyoruz. Bu enerji, dokuları ısıtıyor ve kateterin bulunduğu kas parçalarını yok ediyor.”

Kateter ablasyonu adı verilen bu yöntemle kalp kaslarının küçük bir kısmı yakılıyor.

Bu ani elektriklenme, aritmi yani anormal kalp ritmini gösteriyor. Aritmi, akciğerlerden kalbe kan taşıyan akciğer toplardamarlarının etrafında oluşuyor. Dr. David Wilbur şöyle konuşuyor:

“Amacımız, akciğer toplardamarlarının etrafındaki kasları yok etmek. Böylece elektriklenmelerin kalbin diğer bölgelerine iletilmesi engelleniyor.”

Doktor Wilber ve ekibi, kalp ritmi bozuk olan 150 hastadan 100’üne kateter ablasyon uyguladı. Diğer hastalarsa ilaçla tedavi edildi.

Wilber, “Kateter ablasyon yöntemi uygulanan hastaların yüzde 60 ila 70’inde bir daha ritim bozukluğu görülmedi. Yüzde 30’undaysa aritmiye yeniden rastlandı. İlaçla tedavi edilenlerinse yaklaşık yüzde 90’ında ritm bozukluğu belirlendi.” diyor.

Kateter ablasyon operasyonu geçiren Ray Caspillo artık yorulmadan uzun süre yürüyebildiğini söylüyor.

Robin Drabant’sa hayatının en doğru kararını verdiğini belirtiyor:

Drabant, “Keşke bu operasyonu yıllar önce olsaydım. Şimdi yaşam kalitem çok daha yüksek.” diyor.

Doktor Wilber, aritminin ilk tedavi seçeneğinin kateter ablasyon olmadığını, bu yöntemi ilaçlar işe yaramadığında önerdiklerini söylüyor.

Araştırmanın sonuçları Amerikan Tabipler Birliği dergisinde yayınlandı.

XS
SM
MD
LG