Erişilebilirlik

Şili'de 8,8 Büyüklüğünde Deprem


Şili'de 8,8 Büyüklüğünde Deprem
Şili'de 8,8 Büyüklüğünde Deprem
<!-- IMAGE -->

Güney Amerika ülkelerinden Şili’de meydana gelen 8,8 büyüklüğündeki deprem, en az 300 kişinin ölümüne ve maddi hasara yol açtı. Deprem yüzünden Büyük Okyanus kıyısındaki çok sayıda ülke tsunami alarmı verdi.

Yerel saatle sabah 3:30’da meydana gelen depremin merkez üssünün Concepcion kentinin yaklaşık yüz kilometre yakınında bulunduğu açıklandı.

Şili Cumhurbaşkanı Michelle Bachelet, depremin meydana geldiği ülkenin merkezini “felaket bölgesi” ilan etti. Bachelet, yalnızca güneydeki Maule bölgesinde 85 kişinin öldüğünü belirtti.

Yeni seçilen cumhurbaşkanı Sebastian Pinera da depremin ülke altyapısına büyük zarar verdiğini kaydetti.

Depremden sonra artçı sarsıntılar devam ediyor. Kaydedilen en büyük artçı sarsıntının ise 6,9 büyüklüğünde olduğu bildirildi.

Deprem yollara, köprülere ve binalara büyük zarar verdi. Çok sayıda sokak ve cadde enkaz altında kaldı. Binalarda yangın çıkarken, birçok hastane yıkıldı. Başkent Santiago’daki uluslararası havaalanı depremde zarar gördüğü için uçak seferlerine kapatıldı.

Depremin Büyük Okyanus'ta yol açabileceği dalgalara karşı Amerika’nın Hawaii eyaletinde alarm verilirken, dalgaların Rusya kıyılarına kadar ulaşabileceği uyarısı yapıldı. Ancak tsunami dalgalarının beklendiği kadar şiddetli olmadığı bildiriliyor.

Öte yandan deprem komşu Arjantin’de de hissedildi.

Deprem cep telefonu şebekelerini çökertti, ancak İnternet bağlantısının hala sağlam olduğu, depremzedelerin dünyanın her yerindeki yakınları ve arkadaşlarına sosyal paylaşım siteleri aracılığıyla ulaştığı bildiriliyor.

Amerikan Jeolojik Araştırma Kurumu USGS, 8’den büyük bir depremin olağanüstü tahribata yol açabileceğini belirtiyor. Ancak bir Amerikalı uzman, Şili’deki depremin merkez üssünün okyanus tabanında bulunmasından dolayı hasarın Ocak ayında Haiti’de yaşanan depremden daha az olmasının beklendiğini söyledi.

<!-- IMAGE -->

Şili’de meydana gelen en büyük şiddetli deprem 1960 yılında kaydedilmişti. 9 buçuk büyüklüğündeki deprem yine tsunamiye yol açmış, dev dalgalar Büyük Okyanus kıyısındaki Japonya ve Filipinler’e kadar ulaşmıştı.

Ocak ayında Haiti’de meydana gelen ve 200 binden fazla kişinin ölümüne yol açan deprem ise Richter ölçeğine göre 7 büyüklüğündeydi.

Uluslararası toplum Şili’ye yardım göndermeye hazırlanıyor.

Başkan Barack Obama, telefonla görüştüğü Şili Cumhurbaşkanı Bachelet’e, yardım ve kurtarma ekibi göndermek istediğini söyledi. Beyaz Saray’da açıklama yapan Obama, Şili’nin resmi talepte bulunması durumunda yardım göndermek için hazır beklediklerini kaydetti. Obama Büyük Okyanus’ta bulunan Amerikan toprakları Hawaii, Guam ve Amerikan Samoası’nda tsunami alarmı verildiğini açıkladı, anakıtada Büyük Okyanus’a kıyı bölgelerde de dev dalgalara karşı hazırlıklı olunması uyarısında bulundu.

Avrupa Birliği de acil yardım ödeneklerinden Şili’ye 4 milyon dolar ayırdı. Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, bu yardımın “ilk adım” olduğunu ve acil ihtiyaçların karşılanması için harcanacağını belirtti.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon da kayıplardan dolayı Şili halkına başsağlığı diledi, merkezi Şili’nin başkenti Santiago’da bulunan Birleşmiş Milletler Latin Amerika ve Karayipler Ekonomik Komisyonu’ndan durum değerlendirmesi beklediklerini sözlerine ekledi.

Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ın gelecek hafta Şili’ye gitmesi bekleniyordu, ancak ziyaret planlarında değişiklik yapıp yapmayacağı konusunda bir açıklama yapılmadı.

XS
SM
MD
LG