Erişilebilirlik

Clinton Ermeni Tasarısı Konusunda 'Süreç Saptırılmamalı' Dedi


<!-- IMAGE -->

Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton Türkiye Ermenistan arasındaki yakınlaşmanın önemini vurgulayarak bu süreci saptıracak adımlardan kaçınılması gerektiğini ifade etti. Clinton, önümüzdeki hafta Ermeni soykırımı iddialarına ilişkin tasarının oylanacağı Dışişleri Komisyonu’nda milletvekillerine bilgi verdi.

Amerika Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu, önümüzdeki hafta Ermeni tasarısını oya sunuyor. Bağlayıcı niteliği olmayan tasarıda, “Amerikan dış politikasının Ermeni soykırımına ilişkin duyarlılığı yansıtması” isteniyor.

Dün Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton bu komisyona Dışişleri Bakanlığı’nın bütçe talebi konusunda bilgi verirken bir Kongre üyesi tasarı konusunda Obama yönetiminin tutumunu sordu.

Clinton Türkiye’yle Ermenistan arasındaki yakınlaşmaya dikkati çekerek bu süreci saptıracak adımlardan kaçınılması gerektiğini ifade etti.

Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton “Türkiye ve Ermenistan’a girişimlerinde yardım edebilmek için çok çalışıyoruz. Bu süreci desteklemeye devam etmek istiyoruz. Ve bundan kesinlikle sapmak istemiyoruz” dedi.

Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, açıklamasında, Başkan Barack Obama’nın geçen yıl 24 Nisan Ermeni anma günü yaptığı açıklamayı hatırlattı.

Clinton şöyle konuştu: “Başkan Obama açıkça dile getirdi: Bizim çıkarımız, tarihi gerçekleri açıkça kabul etmekten geçiyor. Ancak bu en iyi şekilde, tarihi konulara Ermeni ve Türk halklarının kendilerinin eğilmesiyle mümkün olacaktır.”

Obama 24 Nisan açıklamasında “soykırım” sözcüğünü kullanmamıştı. Başkan ayrıca geçen yıl Ankara’da, “herhangi bir açıklama yaparak, Türkiye Ermenistan arasındaki diplomatik süreci zedelemek istemiyorum,” demişti.

Dışişleri Bakanı Hillary Clinton da bu sürecin önemine vurgu yaptı.

Clinton “Türkiye’yle Ermenistan’ın başlattığı normalleştirme süreci her iki taraf için de faydalı olacak. Ve bu süreç ön şartsız olarak makul bir zaman içinde ilerlemelidir” dedi.

4 Mart Perşembe günü Dışişleri Komisyonu’nda yapılacak oylamada - daha önceki yıllarda olduğu gibi - tasarının onaylanması bekleniyor. Esas önemli olan tasarının Temsilciler Meclisi Genel Kurulu’nun gündemine alınıp alınmaması. Benzer tasarıların genel kurulda görüşülmesi daha önceki yıllarda engellenmişti.

Haberi sağ üst köşedeki MP3 bağlantısından dinleyebilirsiniz.

XS
SM
MD
LG