Erişilebilirlik

Mercah Operasyonunun Afgan Halkı İçin Önemi


Mercah Operasyonunun Afgan Halkı İçin Önemi
Mercah Operasyonunun Afgan Halkı İçin Önemi
<!-- IMAGE -->

Afgan hükümeti geçtiğimiz günlerde Mercah kentinin Taleban’ın elinden alındığını açıkladı. Mercah’daki operasyon 8 yıllık Afgan savaşının başladığı günden bu yana yürütülen NATO önderliğindeki en büyük operasyondu. Amerika’nın Sesi, operasyonun Afgan halkı için önemini ve Başkan Obama’nın Afgan stratejisini masaya yatırdı.

Amerikan askerlerinin Mercah operasyonunu Tuğgeneral Larry Nicholson yönetti.

Nicholson, “Kontrolu ele geçirdiğimiz için memnunuz. Mercah’daki kritik noktaların Afgan hükümetinin kontroluna geçmesi bizi rahatlattı” diye konuştu.

Ancak diğer bölgeler henüz Afgan güçleri ya da NATO’nun kontrolunda değil. NATO Sözcüsü Kanadalı Tuğgeneral Eric Tremblay durumu şöyle anlatıyor: “Mercah’da biraz daha zamana ihtiyacımız var. Direnişçileri sivil nüfustan ayırıp güvenliği sağlamlaştırmamız gerekiyor.”

Tuğgeneral Nicholson, Taleban’ın ardında bıraktığı gizli tehditlerin de temizlenmesi gerektiğini söylüyor. Nicholson, “Geride bıraktıkları patlayıcıların yarattığı tehdit mevcut. Dikkatli hareket etmeye ve hem halkı hem de operasyona katılan askerleri bu patlayıcılardan korumaya çalışıyoruz” diyor.

Hükümetin yeniden hizmet vermeye başlaması15 bin NATO ve Afgan askerinin katıldığı operasyonun bir sonraki adımı olacak.

Mercah’taki operasyonun amacı, Taleban’ın Helmand ilindeki etkinliğini kırmak ve bölgeye

<!-- IMAGE -->

hükümetin yeniden hizmet götürebilmesini sağlamaktı.

Brookings Enstitüsü’nden Bruce Riedel bunun uzun süreceğini söylüyor. Riedel, “Direnişin temizlenmesi ve halkın korunmasını amaçlayan stratejinin işleyip işlemediğini en geç 9 ay içinde göreceğiz. Herşey Afgan hükümetine bağlı” diye konuşuyor.

Yaklaşık 80 bin kişinin yaşadığı kentte halkın güvenliği sağlandığında NATO, sivil yönetimin, okullarla sağlık tesislerinin yeniden açılması, elektriğin yeniden verilmesi ve halkın Taleban’ı bir daha geri istememesini sağlamak için çalışmasını bekleyecek.

Amerikan ve NATO yetkilileri Taleban militanlarının nüfusun içinde saklandığını, direnişçileri sivillerden ayırdetmenin zorlaştığını söylüyor.

NATO hava saldırılarında siviller de hayatını kaybediyor. Bu da savaşın kazanılmasında büyük rol oynayan sivillerin güveninin azalmasına neden oluyor. Amerika Savunma Bakanı Robert Gates, durumu şöyle açıklıyor: “Orgeneral McChrystal, sivillleri korumak için herşeyi yapıyor. Ancak Taleban’ın sivillerin arasında saklandığı bir gerçek.”

Michael O’Hanlon NATO’nun sivil kayıpları azaltmada başarılı olabileceğini ancak sivil kayıpların savaşların önlenemez bir parçası olduğunu söylüyor. O’Hanlon, “Şiddet hem Amerikan hem Afgan güçleri açısından kötü. Sivillere karşı şiddet de hiç doğru değil” diyor.

O’Hanlon’a göre, Afganistan’da sivillerin hükümet, Taleban ve NATO askerleri hakkında ne düşündüğü çok önemli. Bu da Afganistan’daki durumu bir algı savaşı haline getirirken kimin kazanacağını belirlemeyi de Afgan halkının değerlendirmesine bırakıyor.

XS
SM
MD
LG