Erişilebilirlik

Yunanistan'da Kriz Küresel Ekonomiyi Etkiliyor


Yunanistan'da Kriz Küresel Ekonomiyi Etkiliyor
Yunanistan'da Kriz Küresel Ekonomiyi Etkiliyor
<!-- IMAGE -->

Yunanistan’da toplumsal huzursuzluk ve grevler devam ediyor. Onbinlerce işçi geçen Çarşamba sokaklara dökülerek hükümetin ekonomik önlemlerini eleştirdi. Yunan ekonomisi 10 yıllık Avrupa para birimi euro’ya ve euro kullanan 16 AB ülkesine karşı da büyük tehdit oluşturuyor.

Yunanistan Brüksel’de de baş gündem maddesi. Avrupa liderleri Yunanistan’ın mali reform çabalarına destek verirken Atina’ya mali yardım teklif etmiyor.

Atina hükümeti yıl sonuna kadargayri safi milli hasılasının yüzde 13’ünü teşkil eden bütçe açığını yüzde 9’a indirme sözü verdi. Yunanistan’ın dış borcunun 404 milyar dolardan fazla olduğu belirtiliyor. Bu da GSMH’nın yüzde 113’ünü oluşturuyor.

Londra’daki Chatham House Enstitüsü’nden Paula Subacchi Yunanistan’daki krizin çok ciddi olduğunu söylüyor.

Uzmana göre, “Kriz çok ciddi. Ve bunun bir çok nedeni var. Birinci neden Yunanistan’ın güvenilirliği. Ülkede son günlerde yaşanan olaylar güven ortamına zarar veriyor. Dış yatırımcılar durumdan kaygılı.

Avrupa Birliği Ekonomi Sorumlusu Olli Rehn Yunanistan’ın tasarruf planlarını AB, Avrupa Bankası ve IMF denetçilerinin raporlarını inceledikten sonra bizzat gözden geçireceğini söyledi.

Rehn,Yunanistan’ın sorunlarıyla ilgili olarak gazetecilere bilgi verirken, “Bazı ülkelerdeki mali durum moral bozukluğuna yol açtı. Bu durum Avrupa para birimiaçısından da özellikle Yunanistan’da borç senetlerinin artmasına neden oldu,” dedi.

Avrupa Komisyonu Yunanistan’ı yakından izleyecek. Ollie Rehn Yunan krizinin Avrupa Birliği için bir ders olduğunu söyledi.

Bazı kredilendirme şirketleri Yunanistan’ın kredi notunu düşürdü. Standard and Poor aynı işlemi yeniden yapabileceği uyarısında bulundu. Bu durum Yunanistan’ı riskli yatırım ülkeleri kategorisine sokabilir. Böyle bir durumda Yunanistan’ın dış borç alma şansı azalır.

Kamuoyu yoklamaları toplumsal huzursuzluğa rağmen Yunan halkının büyük bölümünün hükümetin tasarruf planlarını desteklediğini gösteriyor.Subacchi Atina’nın bu plana sadık kalması gerektiğinin altını çiziyor.

“Yunan hükümetinin büyük bir sorunu var. Öncelikle güvenilirliğini yeniden kazanmalı,” diyen Subacchi, “Bunu yapabilmenin yolu borç azaltma planının güvenilir olduğunu kanıtlamak. Tanık olduğumuz protestolar göz önüne alınırsa bu mümkün, ancak kolay değil,” diyor.

Uzmanlar Yunaistan’ın borç krizinde bazı noktalara dikkati çekiyor. Ülke fazla para harcadı ve Avrupa Birliği’ne dış borcunun gerçek miktarını söylemedi. Uzmanlar Avrupa Birliği’nin de Atina’dan gelen raporları dikkatli incelemediğini belirtiyor.

Londra’daki Avrupa Reform Merkezi baş ekonomisti Simon Tilford Yunanistan krizinin Avrupa içinde daha büyük bir krize işaret ettiğini söylüyor. Hollanda ve Almanya gibi Avrupa Birliği üyeleri az harcama yapıyorve ekonomileri ihracata dayanıyor. Ancak Yunanistan vePortekiz gibi güney ülkeleri aşırı hükümet harcamasıyla büyük borçlara giriyor.

Simon Tilford’a göre, kalıcı bir çözüm bulunması için her iki durumda da değişiklik gerekiyor. İspanya, Yunanistan, Portekiz ve İtalya gibi ülkelerin üretimi ve büyümeyi arttırmak ve hükümet harcamalarını kısmak için daha fazla reform yapması gerekiyor.

Tilford Almanya gibi bütçe fazlası olan ülkelerin güney Avrupa mallarına daha fazla talep yaratması gerektiğini de belirtiyor.

Tilford ve Subacchi gibi uzmanlar Avrupa hükümetlerinin sonunda Atina’nın yardımına koşacağına inanıyor. Çünkü Yunan krizi bir Avrupa krizine dönüşebilir.

Subacchi, “Ben Yunan sorununa bir çözüm bulunacağından eminim. Aksi takdirde bu kriz, daha büyük sorunları tetikleyebilir. Kimse böyle bir risk almak istemez,” diyor.

Yunanistan’ın sorunu Avrupa sınırlarının ötesine de taşıyor. Euro’nun değer kaybetmesi Amerikan ihracatını da etkiliyor.

Tilford Yunan sorununun global bir ekonomik krize işaret ettiğini savunuyor.

Simon Tilford’a göre, Euro bölgesi küresel sorunların sadece küçük bir bölümü. Doğu Asya’daki büyük ülkelerin ihracat gelirinden uzaklaşıp iç talebe yöneldiğini görmediğimiz sürece kendini idare eden bir küresel ekonomiye kavuşmak zor.

Tilford Avrupa’nın temel ekonomik reformlar yapmaya hazır ya da istekli olduğunu sanmıyor.Uzmana göre Avrupa Yunanistan’ı kurtarsa da bu, büyük bir yaranın üzerine bant yapıştırmaktan ibaret olacak.

XS
SM
MD
LG