Erişilebilirlik

İran ile İlgili Kaygılar Artıyor


İran ile İlgili Kaygılar Artıyor
İran ile İlgili Kaygılar Artıyor

Amerika, BM Güvenlik Konseyinden İran’a yeni yaptırım kararı çıkartılması çabalarına öncülük ediyor. Amerika, İran hükümeti uranyum zenginleştirme çalışmalarını durdurmasını öngören BM kararına uymadığı ve nükleer programının tümüyle barışcı olduğunu göstermediği için bunu yapıyor.

Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton son Orta Doğu gezisinde İran hükümetinin, Kum kenti yakınlarında gizli bir nükleer tesis inşa etmesi dahil son girişimlerinin nükleer silah geliştirmeye çalıştığı yolundaki kuşkuları arttırdığını belirtti.

Clinton” Bu çok kaygı verici çünkü doğrudan Amerika’yı tehdit etmiyor ama bölgedeki ve ötesindeki birçok dostumuzu, müttefikimizi ve ortaklarımızı tehdit ediyor. Ayrıca diğer ülkeleri kendi nükleer silah programlarını geliştirme özrü veriyor ya da teşvik ediyor. Bu da hiç kimse için yararlı olmayacak bir istikrarsızlık ortamı yaratıyor.” dedi

Bakan Clinton, Amerika’nın İran hükümetinin niyetleriyle ile ilgili kaygılarının Tahran’ın kendi vatandaşlarına yönelik davranışlarından daha da arttığını söyledi.

Clinton”Dünya İran’da geçtiğimiz aylarda yaşanan olayları kaygıyla izledi. Büyük çaplı tutuklamalar, toplu yargılamalar, siyasi cezalandırmalar, muhalefet mensuplarının ailelerine yönelik yıldırmalar ve İran vatandaşlarının barışcı toplanma ve ifade özgürlüğü hakkını kullanmasının reddedildiğini gördük”dedi.

Dışişleri Bakanı Clinton, Amerika’nın hala İran’ın nükleer silah elde etme arzusundan vazgeçmeye karar vereceğini ve kendi halkının haklarına saygı göstereceğini umduğunu söyledi.

Bakan Clinton” Ancak sadece umut etmekle yetinemeyiz.. İran hükümetini nükleer silah peşinde koşmamaya ikna edecek adımlar atmak zorundayız”dedi.

XS
SM
MD
LG