Erişilebilirlik

26 Şubat Amerikan Basınından Özetler


<!-- IMAGE -->

New York Times Cumhurbaşkanı, başbakan ve genelkurmay başkanının Balyoz operasyonu sonrasında yaşanan krizi aşmak için bir araya geldiğini belirtiyor. Haberde, şu ifadelere yer veriliyor:

Eski kuvvet komutanları İbrahim Fırtına, Özden Örnek ve Orgeneral Ergin Saygun’un serbest bırakılması, hükümetle ordu arasındaki gerginliğin tam bir meydan okumaya dönüşmesini önleyecek bir gelişme olarak değerlendiriliyor. Türk toplumunda saygın bir yeri olan ordu, bir zamanlar dokunulmaz kabul ediliyordu. Ancak, üst düzey komutanların mahkemeye çıkartılması bile şaşırtıcı bir etki yaptı. Bu olay, Türkiye’deki güçlü ve laik orduyu, iktidardaki İslami köklere sahip AKP karşısında savunma pozisyonuna iten beklenmedik bir gelişmeydi. Üçlü zirve sonunda yapılan yazılı açıklama da, Türkiye’nin en güçlü iki kurumunun, ordu ile Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki seçilmiş AKP hükümetinin çok yakında çatışacağı düşüncesini ortadan kaldırmaya yetmedi.

<!-- IMAGE -->

Christian Science Monitor Çankaya zirvesini, Türkiye’nin en güçlü üç isminin bir araya gelmesi olarak yorumluyor. Gazete, Gül, Erdoğan ve Başbuğ’un krizi aşmak amacıyla toplandığını belirtiyor:

Bazıları tarafından Türkiye’deki laik yönetimin nihai savunucusu olarak görülen ordu, 1960’dan bu yana üç kez darbe yaptı ve bir kez de İslamcı bir hükümeti istifaya zorladı. Ancak başbakan Erdoğan liderliğindeki AKP’nin iki kez seçimi kazanması ve Avrupa Birliği üyelik sürecinde ordu üzerinde sivil yönetimin denetimini artıran yasal değişiklikler, askerin siyaset üzerindeki etkisini azalttı. Muhalifler, AKP hükümetinin darbe iddialarıyla başlatılan soruşturmaları sadece ordunun gücünü kırmak için değil, diğer siyasi muhaliflerini de etkisizleştirmek için kullandığını öne sürüyor. Muhalefetteki laik ancak daha güçsüz partilerin liderleri erken seçim çağrısında bulundu. Fakat Erdoğan bu çağrıları reddetti.

<!-- IMAGE -->

Wall Street Journal İbrahim Fırtına, Özden Örnek ve Ergin Saygun’un Çankaya zirvesinin hemen ardından serbest bırakıldığına dikkat çekiyor. Haberde, Çankaya zirvesinin gerginliği azaltıp azaltmayacağının belirsiz olduğu da vurgulanıyor:

Uzmanlara göre, yaşanan gözaltılar ve buna karşı bir zamanlar dokunulmaz olarak görülen ordudan bir misilleme gelmemesi, Türkiye’nin son yıllarda ne kadar değiştiğini gösteriyor. Daha 1997 yılında ordu, hükümetin devrilmesini sağlamıştı. Askerlerin işledikleri suçlar, sivil değil askeri mahkemelerde görülüyordu. Şimdi ilk kez seçimle işbaşına gelen hükümet ve sivil yargı öne çıkmış görünüyor. Ancak yaşanan gözaltılar, İslami eğilimli AKP hükümeti ile başta ordu olmak üzere geleneksel laik seçkinler arasındaki iktidar mücadelesinin derinleştiğini gösterdi. Benzer bir çatışma, hükümet yanlısı ve karşıtı savcılar ile hakimler arasında bölünen ve Türkiye’nin laik anayasasını korumakla yükümlü yargıda da yaşanıyor.

<!-- IMAGE -->

Washington Post sağlık reformu konusunda Demokratlar ile Cumhuriyetçileri uzlaştırmayı amaçlayan zirvenin başarısız olduğu görüşüne yer veriyor. Gazete, iki tarafında tavize yanaşmadığını yazıyor:

Ne yazık ki, yapılan görüşmede sağlık sigortasının herkesi kapsamasının veya artan sağlık hizmetleri masraflarının nasıl karşılanacağı konusunda fazla öğretici olmadı. Her iki parti de bu masrafların kontrol altına alınmamasının büyük bir felakete yol açacağı konusunda uzlaşıyor. Ancak yeni vergiler konması ve sigorta kapsamının daraltılması gibi çözüm yöntemleri de hoş karşılanmayacak önlemler içeriyor. Bu yüzden de kimse bu konulara girmedi.

XS
SM
MD
LG