Erişilebilirlik

Amerika'da Nüfus Sayımı: Türkler de Sayılacak


Amerika'da Nüfus Sayımı: Türkler de Sayılacak
Amerika'da Nüfus Sayımı: Türkler de Sayılacak
<!-- IMAGE -->

Bu ay Amerika’da nüfus sayımı yapılıyor. Amerika’da yaşayan Türklerin de nüfus sayımına katılımı teşvik ediliyor ve etnik kökenlerini Türk olarak beyan etmeleri isteniyor.

Amerika’da her 10 yılda bir nüfus sayımı yapılıyor. Amerikan Anayasası, Temsilciler Meclisi’ndeki milletvekili dağılımının nüfus sayımındaki sonuçları yansıtmasını öngörüyor.

Amerika’da yaşayan Türkler’in nüfus sayımı formunda etnik kökenlerini “Türk” olarak beyan etmeleri için bir kampanya başlatıldı. Türk televizyonlarında reklam veriliyor.

Kampanyaya öncülük eden Türk Amerikan Dernekleri Kurulu (ATAA) Amerika Nüfus Dairesi’yle ortaklık anlaşması imzaladı. Türk Amerikan Dernekleri Kurulu Başkanı Günay Evinch "Amerikan toplumu arasında Türk olarak sayılmak istediklerini" söyledi.

Saytürk kampanyasına Amerika’da yaşayan Azerilerin, Irak Türkmenlerinin, Özbeklerin ve diğer Türk asıllı Amerikalıların da katılması çağrısında bulunuldu.

Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtlayan Evinch Amerika’da yaşayan Türklerin sayısının 500 – 600 bin arasında olmasını bekliyor.

Peki nüfus sayımında etnik köken sorusuna Türk yazmanın siyasi olarak ne gibi faydaları olabilir? ATAA Başkanı Güney Evinch "Biz federal devlete şunu söylüyoruz: Bir Türküz ve çok sayıda varız. Bu federal makamlara önemli bir mesaj. Bulunduğumuz bölgelerde nüfuzumuzu öğrendiğimizde o bölgelerde siyasi olarak daha etkili olabileceğiz" diyor.

Şu anda Amerika’nın nüfusu 308.758.112. Amerika’da yaşayan Türkler’in sayısı ise kesin olarak bilinmiyor. Bu nüfus sayımı, ilk kez, Amerika’daki Türkler’in sayısı hakkında fikir verecek. Türk toplumunun liderleri 2010 nüfus sayımı sonucunda Türkler’in sayısı hakkında daha sağlam bir fikre sahip olmak için Türkler’e çağrı yapıyor.

Haberin tümünü dinlemek için sağ üst köşedeki MP3 bağlantısına, Günay Evinch'le yaptığımız söyleşinin tümünü izlemek için Windows Media bağlantısına tıklayabilirsiniz.

XS
SM
MD
LG