Erişilebilirlik

24 Şubat Amerikan Basınından Özetler


<!-- IMAGE -->

Boston Globe Türk Amerikan Dernekleri Asamblesi Başkanı Günay Evinç’in soykırım tasarısıyla ilgili bir mektubuna yer veriyor. Evinç, Ermeni diasporasını Ankara-Erivan yakınlaşmasını engellemeye çalışmakla suçluyor:

“Bu tasarı, tıpkı daha önce kabul edilmeyen diğer benzer tasarılar gibi, etnik karşıtlığı artıracak, Amerika’nın bölgedeki çıkarlarını ve güvenilirliğini tehlikeye sokacaktır. Tasarı ayrıca Türk ve Ermeni liderlerin barış ve karşılıklı anlayış temelinde ilişkileri yeniden düzenleme çabasına da zarar verecektir. İmzalanan protokolde oluşturulması öngörülen ortak tarih komisyonu, gerçeklere dayalı bir uzlaşmanın önünü açacak bilgileri araştırmak için en doğru yoldur. Bu komisyonun amacı, tarihçilerin ilgilenmesi gereken bir sorunu politize etmekten kurtarmaktır. Temsilciler Meclisi gündemindeki tasarının kabul edilmesi ise, bu çabalara darbe vuracaktır.”

Los Angeles Times Hollanda’nın Afganistan’daki askerlerini geri çekme kararını Obama için kötü bir haber olarak yorumluyor. Gazete, diğer Avrupa ülkelerinin de Hollanda’nın izinden gidebileceğini belirtiyor:

<!-- IMAGE -->

“Yapılan araştırmalar, birçok NATO ülkesinde kamuoyunun Afganistan’dan çekilmeyi istediğini gösteriyor. Hollanda’da Hıristiyan Demokratların önderliğindeki koalisyon hükümetinin devrilmesi, diğer ülkeleri de daha ihtiyatlı davranmaya zorlayacaktır. Hollanda’nın bu kararı Obama yönetimi için uyarıcı olmalıdır. Eğer yönetim başta Almanya ve Fransa olmak üzere müttefiklerinin desteğini sürdürmesini istiyorsa, müttefik ülkelerin halklarını da ikna etmek için daha fazla çaba harcamalıdır. Obama, 2011 Temmuz’unda Afganistan’daki Amerikan birliklerini çekmeye başlamadan önce, bu ülkeye on binlerce yeni asker gönderme kararı aldığında görevinin hiç de kolay olmadığını söylemişti. Kapsamlı bir uluslararası destek sağlanmazsa, bu görevi başarmak neredeyse imkânsız olacaktır.”

Christian Science Monitor NATO üyeleri arasında Afganistan konusunda yaşanan tartışmaları değerlendiriyor. Gazete, görüş ayrılıklarını NATO’nun Soğuk Savaş sonrası döneme uyum çabasının doğal sonucu olarak yorumluyor:

<!-- IMAGE -->

“Avrupalı müttefiklerin büyük bir kısmı, Afganistan savaşının doğrudan kendi güvenlikleriyle ilgili olduğuna ikna olmuş değil. Ayrıca birçoğunun ittifakın temel prensibi olan dayanışma duygusuyla hareket ettiğini söylemek de mümkün değil. NATO, bölgesel savunma esasına dayalı olarak kurulan bir ittifaktı. Şimdi üye ülkelerin kendi demokrasilerini ve bağımsızlıklarını savunmak için bölge dışı operasyonların gerektiğini kavramaya başlaması önemli bir ilerlemedir. 28 üye ülke arasında bir mutabakat sağlamak hiç kolay değildir. NATO’nun gelecekteki tehditler üzerinde uzlaşmasını sağlamak da kolay olmayacaktır. Ancak ittifak, kendisini Soğuk Savaş sonrası döneme adapte etmeye başladı. NATO’nun bu değişimi sürdürmesi gerekiyor.”

USA Today 787 milyar Dolar’lık teşvik paketinin işsizlikle mücadeleye katkısı olmadığı yönündeki eleştirilere tepki gösteriyor. Gazete, teşviklerin işsizliğin daha da artmasını önlediğini savunuyor:

“Ekonominin daraldığı ve borsanın hızla değer kaybettiği bir dönemde uygulamaya konan teşvikler, hükümetin yeni bir Büyük Depresyon’u önlemek için elinden geleni yapacağı mesajını verdi. Eldeki veriler de, teşviklerin devreye sokulmasıyla birlikte işsizlikteki artış hızının yavaşladığını gösteriyor. Teşviklere yönelik eleştirilerin büyük bir kısmı Cumhuriyetçilerden geliyor. Seçimin yaklaştığı bir dönemde bu çok doğaldır. Elbette ki teşvikler her şeyi düzeltecek sihirli bir değnek değildir. İşsizliğin düşmesi ve ekonominin rayına oturması yıllar alacaktır. Ancak teşviklerin durgunluğun daha da artmasını önlediği açık bir gerçektir"

XS
SM
MD
LG