Erişilebilirlik

23 Şubat Amerikan Basınından Özetler


<!-- IMAGE -->

Wall Street Journal aralarında emekli generallerin de bulunduğu birçok askerin gözaltına alınmasını derin devlete yönelik operasyonun bir uzantısı olarak tanımlıyor. Gazete, gözaltıların gerekçesi olan Balyoz darbe planı iddiasının da ülkeyi ikiye böldüğünü belirtiyor:

"Türk halkının önemli bir kısmı, yaşananları onlarca yıldır bir dokunulmazlık içinde darbeler yapan, suikastlar düzenleyen, baskı uygulayan atanmış yetkilileri adaletin önüne çıkartma çabası olarak görüyor. Ancak bazıları da hükümetin bu iddiaları, modern Türkiye'nin laik yapısını korumaya çalışan kurumları etkisizleştirmek için kullandığını düşünüyor. Hükümet yetkilileri, operasyonla bir ilişkileri olduğu yönünde bir izlenim yaratmamaya özellikle dikkat ettiler. Askeri darbelerden ve seçimle işbaşına gelmemiş yetkililerin gücünden kaygı duyan Avrupa Birliği ve Türk vatandaşları bu tavrı memnuniyetle karşıladı."

<!-- IMAGE -->

New York Times Obama yönetiminin PKK'ya eğitim ve danışmanlık hizmeti sağlamanın anayasaya uygunluğu konusunda Anayasa Mahkemesi'nden görüş istediğini hatırlatıyor. Gazete, davanın bugün ele alınacağını yazıyor:

"Mevcut yasa, terör örgütlerine sadece silah ve para verilmesini değil, danışmanlık ve hizmet gibi daha soyut yardımları da yasaklıyor. Davacılar, bu yasağın ifade ve örgütlenme özgürlüğünü ihlal ettiğini öne sürüyorlar. Yasayı destekleyenler ise, bu yasaklarla El Kaide ve Hamas gibi örgütlere yardım edilmesinin engellendiğini vurguluyorlar. İfade ve taraf olma özgürlüğü elbette korunmalıdır. Ancak diğer yandan Kongre'nin de, terör örgütlerine yardımı yasaklama hakkı vardır. Bu yardım sadece sözle ifade edilse bile… Hiç kimsenin bir terör örgütünün sözcüsü veya danışmanı gibi davranmaya hakkı yoktur. Şiddet eylemleri dışındaki faaliyetlerinde bile olsa bir terör örgütüne danışmanlık yapmak, sokakta politik konularda nutuk çekmekle aynı değildir. Böyle bir davranışın tamamen masum olduğu söylenemez."

<!-- IMAGE -->

Washington Times Amerikan Helen Enstitüsü'nün, Obama yönetiminden Ankara büyükelçisi James Jeffrey'i geri çekmesini istediğini duyuruyor. Habere göre, bu talebin nedeni Jeffrey'nin Türk basınına yaptığı açıklamalar:

"Amerikan Helen Enstitüsü, Jeffrey'nin bu ayın başında Sabah gazetesinde yer alan açıklamalarının, Obama yönetiminin Kıbrıs politikasının sorgulanmasına neden olduğunu bildirdi. Yapılan açıklamada, büyükelçinin kullandığı ifadelerin kabul edilemez olduğu ve Amerika'nın çıkarlarına zarar verdiği kaydedildi. Büyükelçi Jeffrey, Türkiye'nin demokratik ve barışçıl bir ülke olduğunu belirterek, "Türkiye komşu ülkeleri işgal etmiyor. Kuzey Irak'ta ve Kıbrıs'ta güvenlik kaygıları var" demişti. Amerikan Helen Enstitüsü, yaptığı açıklamada "büyükelçi Jeffrey, Türkiye'nin Kıbrıs'ta güvenlik kaygısı olduğunu söyleyerek, oradaki işgalin haklı olduğunu ve bu işgali desteklediğini mi söylemek istiyor" sorusunu yöneltti."

<!-- IMAGE -->

Boston Globe Obama'nın yeni açıkladığı sağlık reformu önerileriyle, sigorta şirketlerine karşı halktan yana tavır aldığını belirtiyor. Gazete, Cumhuriyetçileri de daha yapıcı davranmaya çağırıyor:

"Cumhuriyetçileri yapacakları makul öneriler, Obama'nın planını geliştirmesini sağlayabilir. Cumhuriyetçiler ayrıca serbest piyasa koşullarını öne çıkartacak ve Obama'nın önerdiği denetim kurulunu gereksiz kılacak politikalar da üretebilirler. Ancak şu ana kadar Cumhuriyetçilerin yaptığı tek şey, herkesin sağlık sigortası kapsamına alınmasını isteyen Obama'yı engellemeye çalışmak oldu. Perşembe günü yapılacak zirvede, Cumhuriyetçiler ya bu tavırlarını sürdürecekler ya da sağlık harcamalarındaki artışın sınırlandırılması ve sigortasız olan 31 milyon Amerikalının sigorta kapsamına alınması konusunda Obama'ya destek verecekler."

XS
SM
MD
LG