Erişilebilirlik

İspanya Türkiye'nin AB Müzakere Sürecini Hızlandıracak


İspanya Türkiye'nin AB Müzakere Sürecini Hızlandıracak
İspanya Türkiye'nin AB Müzakere Sürecini Hızlandıracak
<!-- IMAGE -->

İspanya Başbakanı Jose Luiz Rodriguez Zapatero, ülkesinin Avrupa Birliği dönem başkanlığı süresince Türkiye’nin toplulukla üyelik müzakerelerini hızlandıracağını açıkladı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la Madrid’de görüşmesinden sonra düzenlenen basın toplantısında Zapatero, Türkiye’nin topluluğa üyeliğini kuvvetle desteklediklerini bir kez daha yineledi. Zapatero Türkiye’nin Topluluk’la müzakere alanlarını mümkün olduğu kadar çoğaltmak istediklerini kaydetti. İspanya’nın dönem başkanlığı Haziran ayına kadar devam edecek.

Türkiye Topluluk’la görüşmesi gereken 35 müzakere alanından, şu anda 12’si üzerinde görüşme yapıyor. Sekiz alandaki görüşmeler ise, Kıbrıs anlaşmazlığı yüzünden askıya alınmış bulunuyor.

İspanya Başbakanı Türkiye’yle dört yeni konuda daha müzakereleri başlatmak istediklerini açıkladı. Bu alanların eğitim, enerji, alt yapı ve hayvan sağlığı olması bekleniyor. Zapatero Türkiye’nin üyeliğini bugün Avrupa Komisyonu’nda da gündeme getirecek.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Madrid’de Zapatero ile düzenlenen basın toplantısında, İspanya başbakanına desteğinden ötürü teşekkür etti.

Türkiye’yle Avrupa Topluluğu arasında üyelik görüşmelerine 2005 yılında başlandı. Ancak Fransa ile Almanya’nın üyeliğe karşı çıkmasının, Türkiye’nin Müslüman bir ülke olmasından kaynaklandığı öne sürülüyor.

XS
SM
MD
LG