Erişilebilirlik

Almanya'da Ekonomi Yeniden Yavaşladı


Almanya'da Ekonomi Yeniden Yavaşladı
Almanya'da Ekonomi Yeniden Yavaşladı

2008’den bu yana tüm dünyayı etkisi altına alan ekonomik krizin etkisinin azalmasıyla, piyasalarda kısmen yükselişler görülüyor. 3 milyona yakın Türk’ün yaşadığı ve krizden en çok etkilenen ülkelerden olan Almanya’daysa yeni bir rapora göre, ekonomideki toparlanma yavaşladı ve olumlu hava değişti.

Her ay düzenli olarak Alman ekonomi dünyası durum endeksi yayınlayan ve bunun için toplam 7000 işveren ve CEO’nun görüşünü alan Alman İFO Enstitüsü ülkenin en prestijli ekonomik araştırma kurumu olararak biliniyor. Münih merkezli enstitünün Şubat ayı Reel Sektör Güven Endeks raporu, geride kalan toplam on ayda iyimserlik sergileyen ve sürekli çıkış yaşayan beklenti anketinin ilk kez tersine döndüğünü ortaya koyuyor. Buna göre Alman hükümeti tarafından da konjonktür barometresi olarak görülen İFO Enstitüsü'nün söz konusu endeksi, Şubat ayında yüzde 95,2'ye düştü. Bu oran Ocak ayında yüzde 95,8 düzeyindeydi.

Almanya'nın önde gelen ekonomi uzmanları, İFO Endeksi'nin bu ay 96.4 seviyesine artacağı beklentisi içindeydi. Endeks geçen yıl Mart ayında 82.2'ye gerilemiş ve son 26 yılın en düşük seviyesini görmüştü. Verilere göre ekonomi aktörleri Almanya’da 2009 yılında uygulamaya alınan kısa mesai programı, konjonktürü teşvik paketleri ve hurda primi gibi krizi aşmaya yönelik önlemler sonrasında, Almanya’daki toparlanma sürecinin tekrardan yavaşlama ve hatta gerileme tehlikesi ile karşı karşı olduğu görüşünde. Türk işverenler de reel sektörde bir güven sorunu yaşandığını ve bunun ileriye yönelik beklentileri olumsuz etkilediğini belirtiyorlar.

İFO Enstitüsü yetkilileri ise Reel Sektör Güven Endeksindeki bu sürpriz gelişmeyi hava koşulları ile açıklamaya çaba gösteriyor ve genel bir karamsarlığa kapılmaya neden olmadığını savunuyorlar. Metereologlara göre son 30 yılın en çetin kışlarından birini geçiren Almanya’da kötü hava şartları özellikle inşaat sektörüne çok olumsuz yansıdı, durum tahminlere göre işsizlik rakamlarına da olusmuz etkiledi. Şubat ayı işsizlik rakamları önümüzdeki Perşembe günü açıklanacak. Federal Ekonomi Bakanlığı’nın hazırlattığı yıllık ekonomi raporuna göre Almanya’da 2010 içinde toplam 320 bin çalışan daha işini kaybedecek, ancak yıl ortalamasında işsiz sayısı 3,7 milyon olacak, yani uzmanlar tarafından piskolojik sınır olarak tanımlanan 4 milyonun altında kalacak. Öte yandan Alman otomobil üreticilerini de önümüzdeki aylarda zor günler bekliyor. Otomobil Araştırma Enstitüsü CAR’ın yıllık tahmin raporuna göre, 2010 yılında otomobil satışları yüzde 50’ye varan bir oranda düşecek. Otomobil satışlarının azalması üreticileri olduğu kadar acenta ve oto galerileri de olumsuz etkileyecek, yıl boyunca toplam 4 bin otomobil galerisi kepenklerini indirecek.

XS
SM
MD
LG