Erişilebilirlik

Nükleer Silahlardan Arınmış Dünyaya Giden Yol


Nükleer Silahlardan Arınmış Dünyaya Giden Yol
Nükleer Silahlardan Arınmış Dünyaya Giden Yol

Nükleer silahların yayılması ve nükleer terörizm tehditinin artması üzerine dünyanın dörtbir yanından bir grup siyasi, dini, askeri ve sivil toplum lideri, 2008 Aralığında nükleer silahların ortadan kaldırılmasını amaçlayan Küresel Sıfırlama adlı bir kampanya başlattı.

Küresel Sıfırlama kampanyası 2 ve 4 Şubat tarihleri arasında ikiyüzü aşkın dünya ve öğrenci liderini biraraya getiren bir konferans düzenledi. Konferansın amacı, dünya çapında nükleer silahların kaldırılmasını gerçekleştirecek bir stratejinin tartışılmasıydı. Konferans, Başkan Barack Obama’nın planladığı Nisan’daki nükleer güvenlik ve Mayıs’taki Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Anlaşmasını Gözdengeçirme Konferansına öncülük etti.

Obama Yönetimi, nükleer silahlardan arınmış bir dünya için çalışmaya kararlıdır. Başkan Obama geçen Nisan’da Prag’da yaptığı konuşmada nükleer silahların 21.yüzyıldaki geleceğinin uluslararası güvenlik ve dünya barışı için esas olduğunu belirtti. Obama daha sonra Amerika’nın nükleer silahlardan arınmış bir dünya doğrultusunda Amerika’nın atacağı adımları özetledi.

Amerika’nın Silah Kontrol ve Uluslararası Güvenlikten sorumlu Müsteşarı Ellen Tauscher, Küresel Sıfırlama Zirvesinde “Başkan Obama geçen yıl Prag’da yaptığı konuşmada iddialı bir gündem sundu.. Rusya ile yeni silahsızlanma anlaşma görüşmelerinin son aşamasındayız.. Obama Yönetimi, ulusal güvenlik stratejimizde nükleer silahların rolünü ve sayısını azaltacak Nükleer Savunma Değerlendirmesini ilkbaharda açıklamayı planlıyor..

Nisandaki Nükleer Güvenlik ve Mayıstaki Silahların Yayılmasını Önleme Anlaşmasını Gözdengeçirme Konferansına ek olarak Obama Yönetimi Silahsızlanma Konferansı, nükleer silahlarda kullanılan çekirdek yarıcı madde üretimini durduran anlaşmayla ilgili görüşmeleri başlatmak için çalışıyor. Bununla yüksek düzeyde zenginleştirilmiş uranyum ya da plütonyumdan oluşan küresel silah stoklarının artmamasını sağlamayı amaçlıyoruz” dedi.

Müsteşar Tauscher” Ancak Başkan Obama’nın açıklamasında dediği gibi bu sadece bir başlangıçtır..Önümüzde katedecek uzun bir yol var.. Bu yolu geçmek kolay olmayacak..Ama hedefe ulaşacağımıza inanıyorum” şeklinde konuştu.

XS
SM
MD
LG