Erişilebilirlik

Eski Kuvvet Komutanları Gözaltında


<!-- IMAGE -->

Türkiye’de ‘Balyoz Planı’ adlı darbe soruşturmasıyla ilgili olarak 40’ı aşkın emekli komutan ve muvazzaf subay gözaltına alındı.

Gözaltına alınanlar arasında eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek ve eski Birinci Ordu Komutanı emekli Orgeneral Ergin Saygun da bulunuyor.

Operasyonlarda aralarında 17 emekli general, 4 muvazzaf amiral ve çok sayıda subayın bulunduğu en az 48 kişinin gözaltına alındığı bildiriliyor.

Tutuklamalar üzerine Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ Mısır ziyaretini iptal etti.

Taraf gazetesinde yer alan haberde, ‘Balyoz Planı’ adı altında camilere bombalı saldırı düzenleneceği, bir Türk savaş uçağı düşürüleceği ve Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) hükümetinin aciz gösterilerek askeri darbeye yol açılacağı ileri sürülmüştü.

Genelkurmay Başkanlığı iddiaları reddetmişti.

Ankara, İstanbul ve İzmir'de Balyoz Operasyonu

Balyoz Eylem Planı, "Çarşaf", "Sakal", "Oraj" ve "Suga" adı verilen planlar ile Türkiye’de sivil yönetime son vermeyi hedefleyen bir darbe iddiası. Bu planlara göre Beyazıt ve Fatih camilerinde bombalı saldırılar düzenlenecek, Ege'de Türk jeti düşürülecek ve böylece iktidar partisi AK Parti aciz gösterilmeye çalışılacaktı. Söz konusu planın altında da emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın imzası vardı.

İşte bu iddiaları soruşturan İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın soruşturması kapsamında dokuz ilde 7'si muvazzaf yani hala görevde olan, 7'si emekli toplam 14 askerle toplam 48 kişi gözaltına alındı.

Gelişmeler, Türkiye’de ve yurtdışında büyük yankı yaratırken Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, Salı günü gideceği üç günlük Mısır gezisini iptal etti. Olayın geliştiği saatlerde ikinci hükümetler arası Türkiye-İspanya zirvesi için Madrid’de bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan konunun yargıya intikal ettiğini, yorum yapmayacağını söyledi.

Muhalefet ise gözaltı dalgasına tepkili. CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, Genel Kurmay Başkanlığı’ndan konuyla ilgili bir açıklama yapmasını istedi. “İddia edilen hususlar doğru mudur değil midir? TSK elinde böyle bilgiler var mıdır yok mudur? Bunları açıklamalı” diyen Öymen, öte taraftan bu davanın gerçek suçlularla, hükümeti eleştirenlerin bir araya getirildiği ve siyasetin etkili olmaya başladığı bir dava olduğunun altını çizdi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ise konuya ilişkin "Bu konuda birşey söylemem kimsenin de birşey söylememesi gerekir, herkes kuvvetler ayrılığına dikkat etmeli" demekle yetindi. Gül “Yargı, yürütme ve yasama arasındaki kuvvetler ayrılığı prensibini hepimizin hatırlaması gerekir” diye de ekledi.

Haberi sağ üst köşedeki MP3 bağlantısına tıklayarak dinleyebilirsiniz.

Amerika'dan Yorum Yok

Amerika Dışişileri bakanlığı tutuklamalarla ilgili bir yorumda bulunmadı.

Bakanlık Sözcüsü Phillip Crowley, Amerika’nın kaygılı olup olmadığı sorulması üzerine bu konunun yeni olmadığını belirtirken operasyonların yasalara uygun ve saydamlık içinde yapılması gerektiğini vurguladı.

XS
SM
MD
LG