Erişilebilirlik

Orgeneral David Petraeus: 'Mercah Bir Başlangıç'


Orgeneral David Petraeus: 'Mercah Bir Başlangıç'
Orgeneral David Petraeus: 'Mercah Bir Başlangıç'
<!-- IMAGE -->

Amerika’nın Afganistan ve Irak savaşlarından sorumlu Merkez Komutanı Orgeneral David Petraeus, Afganistan’ın güneyindeki Mercah’daki operasyonun Taleban’a karşı başlatılan geniş çaplı harekatın başlangıcı olduğunu açıkladı.

NBC televizyonuna demeç veren Petraeus, Afganistan’da Taleban’ın hala güçlü olduğunu söyledi. Mercah’taki operasyonun ne kadar süreceğini bilmediğini söyleyen Amerikalı komutan, koalisyon kuvvetlerinin önümüzdeki 12 ila 18 ay içinde Taleban’ın güvenli bölgelerini ele geçirmeyi hedeflediğini belirtti.

Operasyonun başlangıcından bu yana 16 sivil hayatını kaybetti. Çatışmalarda ayrıca 120 kadar direnişçi ve en az 13 NATO askeri öldü.

Öte yandan koalisyon hükümetinin bölündüğü Hollanda, Afganistan’dan askerlerini çekiyor. Başbakan Jan Peter Balkanende, Ağustos ayında 2 bin askerin Afganistan’dan çekileceğini açıkladı.

NBC televizyonuyla yaptığı söyleşide, Amerika’nın elindeki terör zanlılarının durumunu da ele alan Merkez Kuvvetleri Komutanı Orgeneral David Petraeus, bu kişileri konuşturmak için sert sorgu yöntemleri kullanmaya ihtiyaç duymadıklarını söyledi.

Orgeneral Petraeus, Pakistan’da ele geçirilen Taleban’ın üst düzey liderlerinden Molla Biradar’in durumunu değerlendirdi. Mevcut değer yargılarına saygı gösterilmesi gerektiğinin altını çizen Petraeus, Amerikan ordusunun hem tutsaklık durumunu düzenleyen Cenevre Sözleşmesi, hem de ordunun sorgulama kurallarına uyduğunu söyledi. David Petraeus, Amerikan ordusu sertleştiği zaman, olumsuz sonuçlarla karşılaştığını belirtti.

Orgeneral David Petraeus ayrıca el Kaide tehdidinin azaldığını söyledi. Petraeus Pakistan, Irak ve Arap yarımadasında el Kaide’yi zayıflatma çabalarında kaydedilen ilerlemeyi değerlendirdi. Amerikalı komutan el Kaide’nin sürekli düşünen, her koşula uyabilen bir düşman olduğunu ve Amerika’yla müttefiklerine saldırmak için her türlü fırsatı kolladığını söyledi.

Bu arada eski Dışişleri Bakanı Colin Powell Amerika’nın Obama yönetimi altında daha tehlikede olduğu yönünde, özellikle üyesi olduğu Cumhuriyetçiler tarafından dile getirilen iddiayı reddetti. Powell Amerika’nın her an saldırı tehdidi altında olduğunu kabul etmekle birlikte, mevcut durumun eski Başkan Bush dönemindekinden farklı olmadığını belirtti.

XS
SM
MD
LG