Erişilebilirlik

Berlinale'de Mutlu Son 'Semih Kaplanoğlu'nun Oldu


Berlinale'de Mutlu Son 'Semih Kaplanoğlu'nun Oldu
Berlinale'de Mutlu Son 'Semih Kaplanoğlu'nun Oldu
<!-- IMAGE -->

‘Berlin Film Festivali’nin 60’ıncı yılında Türk yönetmenin zaferi’‚ ’Berlinale Bal’ı altına taşıdı’, ‘Bal Altın Ayı ile buluştu’, ‘Berlin Ayı’sına Türk Balı’, ‘Bal ayı ile avlanır’... Alman gazeteleri Pazar günkü nüshalarında yönetmen Semih Kaplanoğlu’nun büyük başarısını bu başlıklarla duyurdular. Gösterildiği günden itibaren yarışmanın favorisi sayılan ve Kaplanoğlu’nun ‘Yusuf’ üçlemesinin finali olan ‚Bal’, Hollywood sinemasının ünlü isimlerinden Rene Zellweger’in de üyesi olduğu ve Alman yönetmen Werner Herzog başkanlığındaki jüriden Altın Ayı’yı kazandı.

Böylece dünyanın Cannes Film Festivali’nden sonra en prestijli festivali Berlinale’de verilen Altın Ayı ödülü, 46 yıl aradan sonra Türkiye’nin oldu. En son Metin Erksan, “Susuz Yaz”la 1964’de Berlin’de Altın Ayı ödülüne layık görülmüştü. 2006 yılında ise Türk yönetmen Fatih Akın, Almanya adına, ‘Duvara Karşı’ adlı filmiyle bu ödülü almıştı. Küçük oyuncu Bora Altaş, Erdal Beşikçioğlu ve Tülin Özen’in rol aldığı ‘Bal’, üçlemenin ilk halkası ‘Yumurta’da orta yaş, ‘Süt’te ise gençliği izlenen Yusuf karakterinin çocukluğuna gidiyor. Filmde, bir karakovan balcısı ve okumayı öğrenmekte zorlanan ve kekeleyen oğlunun hikayesi konu ediliyor. Esas temanın doğaya saygı ve sevgi olduğunu belirten yönetmen Kaplanoğlu, filmi çektikleri Rize’nin Çamlıhemşin’deki doğa sorunlarına ve burada elektrik santrallerinin yapılmasının planlandığını dikkat çekerek, ‘Çamlıhemşin’in doğası tahrip edilmeye çalışılıyor. Umarım bu ödül oranın korunmasına yardımcı olur” şeklinde görüş belirtti.

‘Bal’ın montajının temposu Semih Kaplanoğlu’nun diğer filmleri gibi düşük, senaryo ise az söz ile çok şey söylüyor. Oyuncu Erdal Beşikçioğlu filmin resimsel zenginliği ile kendini anlattığını belirtiyor.

Festivalin önemli bir diğer ödülü olan ‘Ekümenik Jüri Ödülü'nü de alan Bal’ın yönetmeni Kaplanoğlu'na Cumhurbaşkanı Abdullah Gül bir kutlama telgrafı gönderdi. Gül, telgrafında, Türk sinemasının ulaştığı düzeyi ortaya koyan bu başarıdan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, bu ödülle Türk milletine büyük gurur ve mutluluk yaşatan Kaplanoğlu'nu, oyuncuları ve tüm ekibi tebrik etti.

Berlin Film Festivali'nin bu yıl yarışma, panorama ve forum gibi bölümlerinde toplam beş Türk filmi izleyiciyle buluştu. Yarışma bölümündeki Bal'ın yanı sıra Tayfun Pirselimoğlu'nun ‘Pus’u, Reha Erdem'in ‘Kosmos’u, Nuri Bilge Ceylan'ın ‘Kasaba’sı ve Feo Aladağ'ın yönettiği ‘Die Fremde’ (Yabancı) adlı Alman filmi de festivalde gösterildi. Ayrıca İtalya’da yaşayan Ferzan Özpetek’in ‘Serseri Mayınlar’ adlı filmi de festivalde büyük beğeni topladı.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG