Erişilebilirlik

Şiddete Dayalı Aşırı Akımlarla Mücadelede İşbirliği


Şiddete Dayalı Aşırı Akımlarla Mücadelede İşbirliği
Şiddete Dayalı Aşırı Akımlarla Mücadelede İşbirliği

Başkan Barack Obama geçen Haziranda Amerika ile Müslüman dünyası arasında diyalog ve eşit ortaklığa dayalı yeni bir başlangıç çağrısında bulundu. Dışişleri Bakanı Hillary Clinton Doha’da yaptığı konuşmada “ İki taraf arasındaki gerginlikleri karşılayan ve bunları çözmek için gerekli çabayı harcama kararlılığı gösteren yeni bir başlangıç...Ortak sorunları çözmede iki tarafa da görev ve sorumluluk düştüğünü kabul eden yeni bir başlangıç” dedi.

Clinton” Politikalarımız ve ilkelerimizin buluştuğu ve hepimiz için büyük kaygı kaynağı olan bir sorun şiddete dayalı aşırı eğilimlerdir. Birçok ülke bu şiddete dayalı aşırıcılığın yıkıcı etkilerini birinci elden yaşadı. Özellikle Afganistan ve Pakistan sınır bölgesinde üslenen gruplar birçok ülkede farklı inançlara sahip insanları öldürdü” şeklinde konuştu.

Bakan Clinton” Geçen yıl el-Kaide ile bağlantılı aşırı gruplar sadece Pakistan’da ikibin sivili öldürdü. Bunlar arasında Karaçi’de barışcı dini törenlere katılan ve Peşaver’de bir Pazar yerinde toplanan kadınlar ve çocuklar vardı” diye devam etti.

Clinton ”Aşırı örgütler, hükümeti zayıflatmak ve içsavaşı kışkırtmak amacıyla Irak’ta hacılara saldırdı. Nijerya’da aşırı gruplar Müslüman-Hristiyan gerginliğini kızıştırdı. Ve Yemen’de el-Kaide’nin Arabistan yarımadasındaki kolu, küresel terörizm için yeni bir üs yaratma amacıyla iç ve bölgesel bölünmeleri sömürmeye çalışıyor.” dedi.

Clinton” Müslüman toplumundan birçok dini lider ve sade vatandaşlar, Allah adına öldürdüklerini savunan bu kişilere öfkesini açıkça gösterdi. Bu görüşü paylaşıyoruz. Ve aşırı grupların Müslümanlarla Müslüman olmayanlar arasında Amerika ya da başka yerlerde ayrılık yaratmasını önlemek için kararlıyız. “dedi.

Dışişleri Bakanı Clinton” Bu mücadelede hepimizin çıkarı var. Amerika halkının çoğu Müslüman olan ülkelerle bu tehdit karşısında birlikte çalışmaya kararlıdır. Çünkü İslam şiddet yanlısı aşırı akımlarla mücadelede başarının önemli bir parçasıdır ve öyle de olmalıdır” dedi.

XS
SM
MD
LG