Erişilebilirlik

19 Şubat Amerikan Basınından Özetler


<!-- IMAGE -->

Washington Post dışişleri müsteşarı William Burns’ün Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’la görüşmesinden bir sonuç çıkmayacağını savunuyor. Gazete, Esad’ın hiçbir şey vermeden her şeyi almak istediğini öne sürüyor:

Esad’la yapılan görüşmeler elbette bir işe yarıyor. Burns gibi deneyimli bir diplomat bu görüşmeler sayesinde yönetimin kırmızı çizgilerini ve Esad’ın tavrını değiştirmesini amaçlayan önerileri karşı tarafa iletiyor. Bu da İran’ın paranoyak liderlerinin sinirlerini daha da bozuyor. Ancak Obama yönetiminin Suriye ile yumuşamaya giderek Ortadoğu’da ciddi bir değişiklik sağlayacağını düşünenler, Esad’ın iktidardaki on yılını iyi incelemelidir. Birçok Batılı diplomat ve politikacı da geçmişte benzer hesaplar yapmıştı. Ancak bu hesapların hiç biri tutmadı.

<!-- IMAGE -->

Los Angeles Times Irak’ta çok sayıda Sünni adayın seçime katılmasının engellenmesini eleştiriyor. Gazete, bu yaklaşımın Irak’taki mezhep çatışmasını körükleyeceğini savunuyor:

Amerikalı yetkililer daha adil bir yaklaşım gösterilmesini istediler ama bu istekleri ciddiye alınmadı. Irak’ın Birleşmiş Milletler büyükelçisi, Salı günü Güvenlik Konseyi’ne yaptığı açıklamada, yasaklanan adayların durumunun başka bir komite tarafından ele alınacağını söyledi. 7 Mart’taki seçimin meşruiyeti açısından bu komite hızlı ve adil biçimde hareket etmelidir. Bu komite, hayal kırıklığına uğrayan Sünnilerin birlikte barışçıl politika yapmaktan vazgeçmesini önlemeyi hedeflemelidir. Ayrıca Amerikalı ve uluslararası gözlemciler, herkesin özgürce oy kullanabilmesini ve oyların adil biçimde sayılmasını da güvence altına almalıdır.

<!-- IMAGE -->

New York Times Avrupa Birliği’nin Yunanistan’a yardım için acı bir reçete önerdiğini belirtiyor. Ancak gazete, Birliğin Yunanistan’a karşı daha esnek davranması gerektiğini belirtiyor:

Brüksel, Atina’nın verdiği sözleri yerine getirmesi konusunda ısrarcı olmalıdır. Ancak bütçe açığının ne kadar azalacağı sadece Yunan hükümetinin iyi niyetine değil, aynı zamanda ekonominin göstereceği performansa da bağlıdır. Eğer gelecek ay kısa vadeli hedefler tutturulamazsa, Avrupa yeni katı koşullar dikte etmekte aceleci davranmamalıdır. Yunan ekonomisini hızla ve fazlasıyla baskı altına almak, bütçe açığını azaltmak için gerekli olan vergi gelirlerinin de düşmesine neden olacaktır. Yunanistan’ın durumunu düzeltebilmesi için mali açıdan boğazının sıkılmasına değil, makul ve sürdürülebilir ekonomik reformlara ihtiyacı var.

<!-- IMAGE -->

USA Today sigorta şirketlerinin sağlık sigortası prim oranlarını % 40 civarında artırmasını eleştiriyor. Gazete, bu gelişmenin sağlık reformunun gerekliliğini bir kez daha ortaya koyduğunu vurguluyor:

Kamuoyu, sağlı sigortası primlerinin böylesine artırılmasına haklı olarak tepki gösteriyor. Ancak tepkiler doğru adrese yönelmiyor. Eğer mevcut sağlık sisteminde reforma gidilmezse, bunların yaşanması da kaçınılmazdır. Sigorta şirketleri kuruluş amaçlarına uygun olarak kar etmeyi amaçlıyorlar. Dolayısıyla kamuoyu tepkisini bu sürdürülemez sistemde ısrar eden seçilmiş yetkililere yöneltmelidir. Tepkiler, sağlık reformuna karşı çıkan Kongre üyelerini hedef almalıdır.

XS
SM
MD
LG