Erişilebilirlik

'Üçlü Mekanizma PKK'ya Karşı Etkili Oluyor'


Amerika’nın Bağdat Büyükelçisi Christopher Hill Türkiye Irak ve Amerika arasında oluşturulan üçlü mekanizma sayesinde PKK terör örgütünden gelen tehdidin azaltıldığını söyledi. Büyükelçi Hill Washington’daki Amerikan Barış Enstitüsü’nde bir konuşma yaptı.

Amerika’nın Bağdat Büyükelçisi Christopher Hill, PKK terör örgütüyle mücadelenin koordine edilmesi için oluşturulan üçlü mekanizmanın etkili olduğunu söyledi: “Kuzey Irak’taki güvenlik sorunları konusunda Amerika, Türkiye ve Irak olarak üçlü bir mekanizma oluşturduk. PKK’nın Türkiye’ye oluşturduğu tehdidin azaltılması konusunda başarıya ulaşmamızı sağlayan bu mekanizma ayrıca Türkiye ve Irak arasında daha kalıcı olacağına inandığım bir güvenlik ilişkisi kurulmasını sağladı.”

Büyükelçi Hill, Amerika’yla Türkiye’nin bu alanda işbirliğini sürdüğünü de belirterek Irak’taki Amerikan Kuvvetleri’nin komutanı Orgeneral Ray Odierno’nun Ankara’ya gittiğini ve PKK terör tehdidini muhataplarıyla değerlendirdiğini hatırlattı.

Büyükelçi Hill Amerikan Barış Enstitüsü’nde yaptığı konuşmada Türkiye’nin Irak’ta olumlu bir rol oynadığını söyledi: “Türkiye Irak’ta son derece faal ve olumlu bir rol oynuyor. Türkiye’nin Bağdat Büyükelçisi Murat Özçelik’le çok yakın bir çalışma içindeyiz. Diplomatik ve stratejik amaçlarımız örtüşüyor. Seçim yasasının hazırlanmasında zorluklar yaşandığında kanunun kabul edilmesi ve seçim tarihinin belirlenmesi için birlikte çalıştık. Farklı kesimlere elimizi uzattık – Türkmenler Kerkük konusunda kaygılıydı, Sünnilerin kaygılarını gidermek için birlikte çalıştık. Türk petrol şirketleri Irak’ta etkili bir şekilde çalışıyor. Türkiye’den ithalat devam ediyor. Türkiye açısından önemli bir ilişki bu ve bence Türkiye’nin bölgedeki konumunun güçlenmesini sağlıyor. Biz de Türk dostlarımız ve müttefiklerimizle çalışmaya devam edeceğiz.”

Şüphesiz, Irak’ta çözüm bekleyen en ciddi sorunlarda biri Kerkük meselesi. Iraklı Kürtler Kerkük’ün kendi bölgelerine dahil edilmesini isterken Iraklı Türkmenler ve Araplar Kerkük’e özel bir statü verilmesini istiyor. Büyükelçi Christopher Hill soruna barışçı bir çözüm bulunması için çaba sarfedildiği, Türkiye’nin de bu alanda önemli bir rol oyanayabileceğini söyledi: “Türkiye de bizim gibi Kerkük meselesine müzakere edilecek bir çözüm bulunmasını destekliyor. Çözüm için bazı seçenekler var. Özel bir statü mü verilecek? Kerkük yeni bir vilayet mi olmalı? Yani burada önceden bir çözüm üretilmesi gerekmiyor. Önemli olan müzakere yoluyla çözüm bulunmasının teşvik edilmesi. Türkiye’nin bu denklemdeki bazı unsurlar üzerinde etkili olabileceği biliniyor – özellikle Türkmenler üzerinde. Sonuçta komşu bir ülkedeki bir sorunun barışçı bir şekilde çözümlenmesi Türkiye’nin çıkarına olur. Bu sorunun nasıl çözümleneceğini bilemiyorum. Ama herkesin kabul edebileceği barışçı bir şekilde çözümlenmesi için hepimiz çaba gösteriyoruz.”

Büyükelçi Hill ve Orgeneral Odierno Washington’da Başkan Barack Obama ve Başkan Yardımcısı Joe Biden’a Irak’taki gelişmeler konsuunda bilgi veriyor. Irak’ta 7 Mart tarihinde milletvekili seçimleri yapılacak. Bu arada, Amerika’nın Irak’tan çekilmesi süreci işliyor. Büyükelçi Hill, bu konuda, gazetecilere yaptığı açıklamada, Irak’taki Amerikan askerlerinin sayısının Ağustos sonuna kadar 50 bine indirileceğini, bu takvimin işlediğini söyledi. Şu anda Amerika’nın Irak’taki kuvvetlerinin sayısı ilk kez yüzbinin altına, 98 bine çekilmiş bulunuyor.

Haberi sağ üst köşedeki MP3 bağlantısına tıklayarak dinleyebilirsiniz.

XS
SM
MD
LG