Erişilebilirlik

Dubai'de Öldürülen Hamas Liderine İlişkin Soruşturma Derinleşiyor


<!-- IMAGE -->

İsrail’in Londra büyükelçisi, Hamas liderinden Mahmud El Mabhuh’u Dubai’de öldürenlerin sahte İngiliz pasaportu taşımaları konusunda bilgi vermek üzere bakanlığa çağrıldı. İsrail büyükelçisi Ron Presor’un İngiliz Dışişleri Bakanlığı’na bugün gitmesi bekleniyor.

Dubai polisi, Mahmud El-Mabhuh’un öldürülmesiyle ilgili olarak Avrupa pasaportlu 11 kişinin kimliğini belirlemiş, bunlardan en az yedisinin İsrail asıllı çifte vatandaş olduğunu açıklamıştı. Bu kişilerden altısının İngiliz, üçünün İrlanda, birinin Alman, diğerinin de Fransız pasaportu taşıdığı kaydedildi.

Aynı zamanda İngiliz vatandaşı da olan yedi İsrailli, kimlik bilgilerinin çalınarak, Hamas liderini öldürenlerin sahte pasaport almalarında kullanıldığını söylüyor.

Dün ayrıca Filistinli Hamas grubunun binlerce taraftarı, Hamas lideri El Mabhuh’un Dubai’de öldürülmesinden sorumlu tuttukları İsrail’den intikam mesajıyla gösteri düzenledi.

Gazze’deki gösteriye Şam’dan video aracılığıyla hitap eden Hamas lideri Halid Meşal, Mahmud El Mabhuh’un öldürülmesinden İsrail’in sorumlu olduğunu belirtti. Hamas’ın askeri kanadının maskeli üyeleri de İsrail’e çattı.

İsrail olaydan resmen sorumlu tutulmuyor. Ancak Gazze’de Mabhuh’un kardeşi de dahil olmak üzere, bir çok kişi İsrail’in sorumlu olduğuna inanıyor.

İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman, Hamas liderine düzenlenen suikastin arkasında Mossad olduğunu gösteren bir kanıt bulunmadığını söyledi.

Dubai polisine göre, suikasti düzenleyenler Hamas liderinin kaldığı otel odasının karşısında bir oda tutarak El-Mebhu’nu yakın takibe aldı, cinayeti işledikten kısa bir süre sonra da kenti terk etti.


XS
SM
MD
LG