Erişilebilirlik

Büyükelçi Cuntz: AB Reformları Devam Etmeli


Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Eckart Cuntz, Türkiye’nin AB süreci reformlarına devam etmesi gerektiğini söyledi. Düşünce kuruluşu Uluslararası Stratejik Araştırmalar Merkezi’nde, Türkiye-Almanya ilişkilerinin de değerlendiren Cuntz, ilişkilerin stratejik boyuta ulaştığını vurguladı.

Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Eckart Cuntz, Uluslararası Stratejik Araştırmalar Merkezi’nde yaptığı konuşmada Türkiye-Almanya ilişkilerini değerlendirdi. Cuntz, ikili ilişkilerin bu yılın başında ivme kazandığına vurgu yaparken, Türkiye’nin uluslararası alanda artan rolüne dikkat çekti.

“Türkiye uluslararası ve bölgesel siyasette giderek önemli bir oyuncu haline gelmeye başladı. Bu da Tükiye’yi bizim açımızdan stratejik bir ortak konumuna getirdi. Hem ikili ilişkilerde hem de Avrupa Birliği ile Türkiye arasında stratejik diyaloğu başlatmak istiyoruz” diyen Cuntz, özellikle enerji konusunda Nabuco Projesi ile Türkiye’nin bu konumunu daha da sağlamlaştıracağını ifade etti.

Nabuco Projesi’nin Almanya’nın öncelik listesinde önemli bir yeri olduğunu belirten Cuntz, Türkiye’nin bu projede kritik bir rolü olacağını hatırlattı. Cuntz, “Nabuco, Türkiye’nin Almanya ve Avrupa için önemini ortaya koyan bir proje olduğu kadar Türkiye açısından da Almanya ve Avrupa ile işbirliğinin önemini gösteriyor” dedi.

Cuntz, Schöreder döneminde başlayan ve Merkel’le de devam eden süreçte Almanya’nın Türkiye’nin AB üyeliğine desteğinin devam ettiğini belirtti. Almanya’nın Ankara Büyükelçisi, ancak reform sürecinin hızla devam etmesi gerektiğine özellikle vurgu yaptı.

“Reformların devam etmesi konusu sadece Almanya’nın değil, aynı zamanda AB’nin görüşünü temsil ediyor” diyen Cuntz, bu sürecin yavaşladığına, AB ilerme raporlarında dikkat çekildiğini söyledi ve bu sürecin hızlanmasının Türkiye’nin çıkarına olacağını hatırlattı.

Konuşmasında Türkiye’nin bölgesel rolüne de değinen Büyükelçi Cuntz, Ahmet Davutoğlu’nun İran ziyaretini de değerlendirdi. Almanya’nın Ankara Büyükelçisi, Türkiye’nin Batı’nın İran ile nükleer programı konusundaki anlaşmazlığın çözümü üzerine yardım etmeye çalıştığını farkında olduklarını; ancak İran’ın kendisine uzatılan yardım elini kabul etmediğini söyledi.

XS
SM
MD
LG