Erişilebilirlik

'Uzmanlar Teşvik Paketinin Etkili Olduğunu Düşünüyor'


<!-- IMAGE -->

Amerika’da ekonomiyi canlandırma paketinin uygulamaya konmasının üzerinden bir yıl geçti. İşsizlik sorunu çözülebilmiş değil ancak Amerikan ekonomisi durgunluktan resmen çıktı. Uzmanlar ekonomik teşvik paketinin etkili olduğu görüşünde.

Amerikan yönetimi geçen yıl açıklanan 787 milyar dolarlık ekonomik teşvik paketinin etkili olduğunu savunuyor. Başkan Barack Obama, muhalefetin tepkisini çeken teşvik paketini savundu. Obama, “Yaklaşık yüzde 6 oranında küçülen ekonomimiz, şimdi yaklaşık yüzde 6 oranında büyüyor” diyor.

Muhalefet ise canlandırma paketinin yüksek maliyetine vurgu yapıyor, borcu arttırdığını ve istihdam sorununu çözmediğine dikkati çekiyor.

Teşvik paketi Amerika’da ekonomiyi canlandırmak için 55 bin altyapı ve üretim projesini finanse etti.

Beyaz Saray ekonomik verilere dikkati çekiyor. Kongre Bütçe Dairesi’ne göre teşvik paketi sayesinde 2,4 milyon kişiye istihdam sağlandı. Teşvik paketinin açıklanmasından önce 2009 yılının birinci çeyreğinde Amerikan ekonomisi yüzde 6,4 oranında küçülmüştü. 2009 yılının son çeyreğinde ekonominin yüzde 5,7 oranında büyüdüğü hesaplanıyor.

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Washington Temsilcisi Abdullah Akyüz de teşvik paketinin etkili olduğunu düşünüyor. Akyüz, "teşvik paketi sayesinde başlatılan altyapı çalışmalarının işsizliğin azlmasını sağladığını veya daha da büyümesini engellediğini" düşünüyor.

Ancak yine de işsizlik verileri çok yüksek. Amerika’da işsizlik şu anda yüzde 9,7 oranında. Geçen hafta bir ekonomik tahmin raporu yayınlayan Beyaz Saray 2012 yılında işsizliğin yüzde 8,2 olacağını hesaplıyor.

Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtlayan Abdullah Akyüz işsizlik sorunun ciddi olduğunu söylüyor: "İşsizlik cephesinde durumun çok parlak olmadığı görülüyor. Kötüye gidişin durduğunu, bundan sonraki aylarda ve yıllarda iyiye doğru gidiş olacağını biliyoruz. Fakat bu toparlanma oldukça yavaş olacak."

İşsizlik sorunu bir yana Amerika’da ekonomistler arasında genel kanı şu: teşvik paketi olmasaydı durum daha da vahim olacaktı.

Haberin tümünü ve Abdullah Akyüz'ün değerlendirmelerini sağ üst köşedeki MP3 bağlantısına tıklayarak dinleyebilirsiniz.

XS
SM
MD
LG