Erişilebilirlik

Doğalgaz Çalışmaları Çevre Sorunlarını Arttırdı


Doğalgaz Çalışmaları Çevre Sorunlarını Arttırdı
Doğalgaz Çalışmaları Çevre Sorunlarını Arttırdı
<!-- IMAGE -->

2006 yılında bir çok arazi sahibi Pennsylvania eyaletindeki Dimock’da doğalgaz arama çalışmaları yapmak istiyen şirketlerle anlaşma imzaladı. Bazı arazi sahipleri bu duruma hevesli bazılarıysa çekimserdi. Şimdi, bazı arazi sahipleri imzaladıkları anlaşmalar nedeniyle arazilerinin bozulduğunu, mallarının değerinin düştüğünü ve sağlıklarının bozulduğunu söylüyor. Doğalgaz şirketlerinin kullandığı yüksek basınçlı kazı tekniği yerin altına sıvı ve kumla basınç uygulayarak doğalgaz içeren kayaları kırıyor. Bu yönteme hidrolik çatlatma deniyor.

Victoria Switzer ve eşi Dimock’da emekliliklerinde oturacakları evi inşa ediyor. Çift Cabot Petrol ve Doğalgaz şirketinin arazilerinde doğal gaz arama çalışmaları başlatma teklifini düşünmeden kabul etmiş. Victoria Switzer, “Bir anda farkettik ki evimize yürüme mesafesinde 27 doğal gaz kuyusu açılmış. Şu anda kuyuların sayısı 63 ve bu sayı daha da artacağa benziyor,” diyor.

Switzer gürültü atık su ve kimyasalların sakin yaşamlarını değiştirdiğini söylüyor. Switzer ailesi ve 15 komşu aile şirkete karşı dava açtı. Aileler arama çalışmalarının içme suyunu kirlettiğini ve sağlıklarının bozulmasına yol açtığını iddia ediyor. Norma Fiorentino’nun su kuyusu yılbaşı gecesi havaya uçtu. Olayı soruşturan yetkililer şirketin hatalı kazılarının suyu kirlettiğini ortaya çıkardı. Pennsylvania Çevre Koruma Dairesi en az iki aileyi sularına gaz karıştığı yolunda uyardı.

Patricia Farnelli beş çocuğunun aylardır hasta olduğunu söylüyor. Sonunda aile musluk suyu içmeyi kesmiş. Farnelli, “ Çocuklar mide kramplarından şikayet ediyordu. Bazen kusuyor, hatta ishal oluyorlardı,” diyor. Bu durumdan şirketlerle anlaşma imzalamayanlar da etkilendi. Ancak arazi sahiplerinin fazla seçme şansı da yok. Çünkü araziye sahip olmak, arazideki mineral ya da fosillere sahip olmak anlamına gelmiyor.

Cabot Şirketi, “Bütün komşuların anlaşma imzaladığını ve biz imzalamasak bile yerin altından giderek doğalgaza ne olursa olsun ulaşacaklarını söyleyerek bizi anlaşmaya ikna etti.

Cabot Petrol ve Doğal Gaz şirketi sorularımıza cevap vermeyi reddetti. Ancak haklarında açılan davaya verdikleri yanıtta Cabot yetkilileri iddiaların dayanaksız olduğunu savunuyor.

Yönetmen Josh Fox yeni arama çalışmalarının 24 eyalette çevre üzerindeki etkilerini anlatan bir belgesel yaptı. Belgeselde musluk suyunun ateş alması da yer alıyor. Filmin adı Gasland. Fox, hidrolik çatlatma yönteminin yolaçtığı zararın ölçülemeyeceğini söylüyor. Fox hava kirliliğinin doğal gaz arama çalışmalarının bir diğer yan etkisi olduğunu söyledi. Ancak su Dimock halkı için birinci derecede öncelik taşıyor. Victoria Switzer içme suyu olmadan hayalindeki evde yaşayamayacağını söylüyor.

Pennsylvania Çevre Koruma Dairesi Cabot şirketini geçen yıl kimyasal atıklar yüzünden cezaya çarptırdı. Yetkililer şirketin bölgede yaşayan ailelerin içme suyu sorununa çözüm bulmasını da istedi. Şirketin Mart sonuna kadar hatalı kuyuları onarması da gerekiyor.

XS
SM
MD
LG