Erişilebilirlik

Otomobil Sektörü 2010’dan Umutlu


Otomobil Sektörü 2010’dan Umutlu
Otomobil Sektörü 2010’dan Umutlu
<!-- IMAGE -->

Otomotiv sektörü için kötü geçen bir yılın ardından üreticiler 2010’da yeni bir başlangıç için umutlu. Uzmanlara göre tüketicileri kendi ürünleri hakkında yeniden heyecanlandırmayı amaçlayan üreticileri için zorlu günler bekliyor. Önümüzdeki on yılda Çin’in otomotiv sektöründe giderek daha büyük rol oynayacağı tahmin ediliyor.

Amerika’da otomobil satışlarının son 26 yılın en düşük seviyesine indiği kötü bir yılın ardından uzmanlar otomobil üreticilerinin sıkıntıları geride bırakmaya başladığı görüşünde. Otomobil dergisi editor Richard Headland’e göre yılın sloganı “çevreci” olacak. Headland, “2010’da çevreci araçlara ilgi artarak devam edecek. Artık bir depoyla ne kadar yol gidilebildiği, karbon salımı gibi kelimeler özellikle büyük araçların satışını etkileyecek,” diyor.

Uzmanlar kredi erişiminin artması ve küresel ekonomideki yüzde 3’lük büyümeyle üreticilerin 2009’da kaybettiklerinin bir bölümünü kazanabileceğini düşünüyor. Üreticiler, bunun için, hem genç hem de yaşlıları cezbedecek modeller peşinde. Toyota, daha genç tüketiciler için Japon çizgi film karakterlerinden esinlenilen bir model üretiyor. Üreticiler, lüks araçlardan da medet umuyor. Richard Headland, “Giderek daha fazla lüks araç göreceğiz. Özellikle de hibrit araçları göreceğiz. Örneğin Lexus lüks hibritler üretiyor, BMW ve Mercedes de buna yoğunlaşmış durumda,” diye konuşuyor.

Üreticiler tüketicilerin dikkatini daha canlı renklerle de çekmeye çalışıyor. Ford Şirketi’nin sözcüsü Octavio Navarro, “Araçlar genelde siyah ya da gri olur. Ama giderek parlak sarı ve maviler göreceğiz. Ford, 2011 model Fiesta’da benim favori renklerimden yeşile kaçan limon rengini kullanacak,” diyor.

Auto Express dergisi editörlerinden Dan Strong ise, “Üreticiler araçlarında ileri teknoloji kullanıyor. Analog ekranların yerini LCD’ler alıyor. Aracın hızını, gidilecek yönü bu ekranlardan görebiliyorsunuz. Aynı zamanda Internet’e bağlanmak da mümkün,” diye konuşuyor.
Ancak en önemli konu Çin’in sektördeki yükselişi olacak. Nissan’ın Yatırım Bölümü Başkanı Yasuaki Hashimoto, 2009’da Çin’de otomobil satışlarının yüzde 30 arttığını söylüyor. Hashimoto’ya göre Çin pazarı büyük bir potansiyele sahip. Çünkü modernizasyon yeni başladı. Yakında Çin dünyadaki en büyük otomobil pazarı olabilir.

Ford, Volvo’yu Çin’in Geely Ortaklığına satma konusunda son işlemleri yapıyor. Dan Strong’a göre, Çin, otomotiv sanayiinin yeni devi olacak. Strong, “Çin gibi çılgın fikirlere, hırsa, dev gösterilere, özgüven ve yükselen ekonomiye sahip bir başka ülke daha yok,” diye konuşuyor. Yeni bir rapor, Çin’in bu alanda Amerika’yı geçtiğini gösteriyor. Bu da, küresel ekonomi yeni bir on yıla girerken Amerikan arabalarının Çin pazarı gözönünde bulundurularak tasarlanacağı anlamına geliyor.

XS
SM
MD
LG