Erişilebilirlik

2009'da 71 Gazeteci Öldürüldü


2009'da 71 Gazeteci Öldürüldü
2009'da 71 Gazeteci Öldürüldü
<!-- IMAGE -->

Gazetecileri Koruma Komitesi, geçen yıl öldürülen medya mensubu sayısının rekor düzeyde olduğunu açıkladı.

1992 yılından bu yana görev başında öldürülen gazetecilerin kaydını tutan Komite, yeni yayınladığı raporunda geçen yıl dünyada 71 gazetecinin öldürüldüğünü bildirdi. 2008 yılında öldürülen gazeteci sayısı 41 idi.

Gazetecileri Koruma Komitesi, geçen yılki gazeteci ölümlerinin çokluğunu Filipin seçimlerinden sonraki olaylara bağladı. Olaylarda 31 gazeteci ve medya çalışanı öldürülmüştü. Katliam aynı zamanda, tek bir olayda en çok gazetecinin öldüğü eylem olarak kaydedildi.

Filipinler’in ardından en çok gazeteci öldürülen ülkeler arasında Somali, Irak ve Pakistan sıralandı. Somali’de geçen yıl dokuz gazeteci, Irak ve Pakistan’da da dörder gazeteci öldürülmüştü.

Merkezi New York’ta bulunan Gazetecileri Koruma Komitesi, 1992 yılından bu yana görev başında öldürülen gazetecilerin kayıtlarını tutuyor. Bu kayıtlara göre en kanlı yıl 2009 oldu. Geçen yıl 71 gazeteci öldürüldü. Bu olayların en kanlısı Filipinler’de yaşandı. Nüfuzlu bir gruba bağlı militanlar, 31 gazeteci ve medya mensubunu katletti. Amerika’nın Sesi, geçen yıl gazetecileri hedef alan bu saldırıları inceledi.

Filipinler’de geçen Kasım ayında yaşanan gazeteci katliamı, medya çalışanlarına yönelik şiddet olaylarının en kötüsüydü. Bu olay Filipinler’de büyük protestolara yol açtı.

Gazetecileri Koruma Komitesi’nin hazırladığı yıllık rapor, basın mensuplarını hedef alan şiddetin tüm dünyada yaygın olduğunu ortaya koyuyor. Komite Başkan Yardımcısı Robert Mahoney anlatıyor:

Mahoney, “2009 gazeteci ölümleri açısından çok kötüydü. Geçen yıl baskıcı hükümetler tarafından hapse atılan gazeteciler açısından da kötü oldu.” diyor.

Mahoney, İran’da medyaya yönelik kısıtlamaların, Haziran’da, Mahmud Ahmedinejad’ın kazandığı cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra arttığına dikkati çekiyor. Çok sayıda kişi hapse atıldı. Newsweek muhabiri Maziar Bahari 4 ay hücrede yattı. Bahari şöyle konuşuyor:

“Yabancı devletler için casusluk yaptığımı, reformcu politikacılarla bağlantım olduğunu zorla itiraf ettirmek istediler.”

Bahari şimdi de İranlı blog yazarlarının baskıya hedef olduğunu söylüyor. Amerika’nın Sesi Farsça Televizyonu, İran’daki baskılarla ilgili olarak sürekli videolar ve mesajlar alıyor.

Bahari, “İran hükümeti önceleri İnternet’i fazla önemsemedi. Ama son dönemde İnternet kullanımını, telefon mesajlaşmalarını, dijital olan herşeyi kısıtlayan yasalar çıkardı. “Dezenformasyon” dedikleri her eylemi yasadışı ilan etti.” diyor.

Gazetecileri Koruma Komitesi’nin raporuna göre, Çin’deki blog yazarları da saldırılara hedef oluyor.

Azerbaycan’da da muhalif görüşlü gazeteciler hapsediliyor. Kapatılan bir gazetenin editörü Nevruzali Memedov, “vatana ihanet suçundan” 10 yıl hapse mahkum edilmiş, ancak cezaevinde hastalanarak ölmüştü. Gazetecileri Koruma Komitesi’nin ödüllendirdiği Eynullah Fetullayev de editörlüğünü yaptığı gazetenin yazılarından dolayı 2007 Nisanı’ndan bu yana hapis yatıyor. Bakü hükümeti ayrıca İngiliz Yayın Kuruluşu BBC, Amerika’nın Sesi ve Amerika’nın Sesi’nin kardeş radyosu Azatlık Radyosu’nun yerel yayın kuruluşlarınca yayınlanmasını yasakladı.

Gazetecileri Koruma Komitesi raporu, Afrika, Ortadoğu, Latin Amerika ve Rusya’da da basın mensuplarına yönelik saldırılara dikkati çekiyor. Örgütün çabaları sayesinde geçen yıl hapisteki 45 gazeteci serbest bırakıldı.

XS
SM
MD
LG