Erişilebilirlik

15 Şubat Amerikan Basınından Özetler


New York Times bir İngiliz mahkemesinin eski Guantanamo tutuklusu Binyan Muhammed ile ilgili gizli istihbarat bilgilerini açıklamasını destekliyor. Gazete, Obama yönetiminin bu konudaki tavrını da eleştiriyor:

<!-- IMAGE -->

“Hükümetler bazen ulusal güvenliği korumak için bir takım bilgileri gizli tutmaya çalışırlar. Bazen de kendi beceriksizliklerini, yasadışı uygulamalarını ve hatalarını gizlemek için bu yönteme başvururlar. Bush ve Obama yönetimleri ile bazı üst düzey İngiliz yetkililer Binyan Muhammed’le ilgili bilgilerin açıklanmasını işte bu ikinci gerekçeyle önlemeye çalıştılar. Eğer Obama, Bush dönemindeki kötü muamelelerin yeniden yaşanmasını istemiyorsa bunun hesabını sormak zorundadır. Ancak tam da seçim dönemine girilmişken ve Cumhuriyetçiler Demokratları teröre karşı yumuşak davranmakla suçluyorken, geçmişin hatalarıyla yüzleşmek her zamankinden daha da büyük bir önem taşıyor.”

Boston Globe Yunanistan’daki ekonomik krizin Avrupa Birliği’nde bir kimlik krizine dönüştüğünü yazıyor. Gazete, bu krizin ulusal egemenlik ile Avrupa Birliği’nin yetkileri arasındaki hassas dengeyi bir kez daha gündeme getirdiğini vurguluyor:

<!-- IMAGE -->

“Eğer Avrupalı liderler Euro’yu kurtarmak ve Avrupa Birliği’ni gerçekten büyük bir güç haline getirmek istiyorlarsa, Yunanistan’ın ve gerekirse Euro bölgesindeki diğer borçlu ülkelerin borçlarını ödemek ve bu ülkelere kredi açmak zorundalar. Avrupalı seçkinler yıllarca kendilerini istedikleri gibi bir birlik yaratabilecekleri konusunda kandırdılar. Ancak geçen yıl kabul edilen anayasaya rağmen, üye ülkeler hala kendi dış politikalarını kendileri belirliyorlar. Üye ülkeler, Avrupa Birliği’nde mali bir disiplin sağlanması için gerekli olan egemenlik tavizine yanaşmıyorlar ve kendi mali politikalarını belirlemekte ısrar ediyorlar. Yunanistan’ı kurtarmak, Avrupa Birliği’nin kendisini kurtarmak için ödemek zorunda olduğu bir bedeldir.”

Washington Post Rusya’nın Gürcistan’daki işgali sürerken, Fransa’nın Rus donanmasına Mistral tipi modern gemiler satma kararına tepki gösteriyor. Gazete, Sarkozy’ye şu eleştirileri yöneltiyor:

<!-- IMAGE -->

“Rusya, 2008 Ağustos’unda Gürcistan’ı işgal ettiğinde Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy arabulucu olarak devreye girmişti. Rusya, Sarkozy’ye savaş öncesindeki mevzilerine çekileceği ve asker sayısını azaltacağı sözünü vermişti. Sarkozy de bunu Fransa’nın diplomatik başarısı olarak ilan etmişti. Ancak Rusya bu sözlerini tutmadı ve hala Gürcistan topraklarında işgali sürdürüyor. Şimdi bazı Fransız yetkililer, Rusya’ya satılan gemilerin insani yardım amacıyla da kullanıldığını söyleyerek tepkileri azaltmaya çalışıyor. Bu gerekçenin komikliği, bunu söyleyenleri bile utandırmalıdır. Ancak Sarkozy, utanma duygusundan nasibini almamış görünüyor.”

USA Today Toyota’nın hatalı otomobilleri geri çağırma kararında geç kaldığını öne sürüyor. Gazete, Toyota’yı arabalardaki sorunları bildiği halde sessiz kalmakla suçluyor:

<!-- IMAGE -->

“Firma, uzun süredir benimsediği ilkelere uygun davransaydı, adına leke sürdürmeyecektir. Şu anda dünya çapında toplam 7 milyon 700 bin araç geri çağrıldı. Ancak ortaya çıkan her yeni bilgi, Toyota’nın soruna yaklaşımı konusunda şüpheleri daha da artırmaktan başka bir işe yaramıyor. Ayrıca denetim ve düzenleme konusunda yaşanan sorunlar da kaygıları artırıyor. Ulusal Otoyol Trafik Güvenliği İdaresi araçlardaki ani hızlanmayı kapsamlı bir biçimde araştırması konusundaki çağrıları defalarca reddetti. Tüketiciler, direksiyon başına her geçtiklerinde araçlarının aniden hızlanıp hızlanmayacağını merak etme durumunda kalmamalıdır. Ayrıca araçlar aniden hızlandığında da yapabilecekleri tek şey dua etmek olmamalıdır.”

XS
SM
MD
LG