Erişilebilirlik

Amerika, Fransa ve Rusya'dan İran'a Yalanlama


Amerika, Fransa ve Rusya'dan İran'a Yalanlama
Amerika, Fransa ve Rusya'dan İran'a Yalanlama
<!-- IMAGE -->

Amerika, Rusya ve Fransa, İran’a nükleer yakıt konusunda yeni öneri verdikleri iddialarını yalanladı.

Beyaz Saray sözcüsü Mike Hammer, İran’dan mevcut öneri çerçevesinde Uluslararası Atom Enerji Dairesi’yle çalışmaya devam etmesini istedi.

İran, bu üç ülkenin nükleer yakıt konusundaki yeni öneri sunduğunu ve bu önerileri incelediğini iddia ediyordu. İran Atom Enerjisi Dairesi Başkanı Ali Ekber Salihi yeni önerilerin, Tahran’ın geçen hafta elindeki uranyumu yüzde 20 oranında zenginleştirmeye başladığı yolundaki açıklamasından sonra sunulduğunu öne sürdü.

Fransa Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Bernard Valero ise Salihi’nin açıklamasını yalanlarken, Tahran’a yalnızca geçen Ekim ayında Uluslararası Atom Enerji Dairesi tarafından öneri sunulduğunu söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı da Moskova ve ortaklarının Tahran’a yeni bir öneri sunmadığını açıkladı. Enerji Dairesinin önerisi, İran’a uranyumunu bir başka ülkede zenginleştirme olanağı tanıyordu.

İran önce öneriyi kabul edebileceği yolunda açıklamalarda bulunmuş, ardından geçen hafta elindeki uranyumu yüzde 20 oranında zenginleştirmeye başladığını bildirmişti İranlı yetkililer, zenginleştirilmiş uranyumu bir tıp araştırma merkezinde kullanacaklarını söylüyor.

XS
SM
MD
LG